Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elsa kunde inte gå i skolan – med hunden Harry förändrades allt

I tidiga tonåren kämpade Elsa Nolander från Kävlinge med ångest och oro, till följd av sin odiagnosticerade autism. I mitten av sjuan tog krafterna slut. Elsa blev hemmasittare i ett helt år. Sedan kom valpen Harry in i hennes liv. I juni 2020 siktar de på att springa ner för Terrasstrapporna i Helsingborg tillsammans.
– Jag hade aldrig börjat gymnasiet om det inte var för Harry, säger Elsa Nolander.

Harry var tänkt som en familjehund, men lite av en slump blev han Elsas assistanshund. Han är med henne i skolan varje dag.Bild: Britt-Mari Olsson
I uppehållsrummet på Realgymnasiet i Helsingborg sitter en grupp sistaårselever. Lektionerna är slut för dagen, men de hänger kvar. Det är som på vilken liten skola som helst – förutom att en av eleverna har en stor, vit hund med sig. Hunden viftar på svansen när den springer fram och hälsar på vår reporter och fotograf.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen