Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Flyg störtade i hus – många döda

Uppemot 30 dödsoffer har hittats efter flygkraschen i ett bostadsområde i Goma i östra Kongo-Kinshasa. Några av dem befann sig i hus som planet störtade in i.

Räddningsarbetare och andra vid bråten där planet kraschade i Goma.Bild: Justin Kabumba/AP/TT
Planet av typen Dornier-228-200 med 19 sittplatser hade just lyft från flygplatsen i Goma vid klockan 9 på morgonen och var på väg till staden Beni, några tiotal mil norrut. Men något gick fel och planet kraschade ned i ett bostadsområde i närheten.
Inledningsvis är det inte känt vad som orsakat katastrofen.
Enligt uppgifter från det privatägda flygbolaget Busy Bee fanns ett 20-tal människor ombord, varav två utgjorde besättningen.
Först sades samtliga ombord ha omkommit, men på söndagskvällen kom uppgifter om att en skadad överlevande förts till sjukhus.
Planet kraschade in i två hus nära flygplatsen, enligt Kongos vice transportminister Jacques Yuma Kipuya. Ett tiotal människor som befann sig i byggnaderna rapporteras ha förlorat sina liv.
Det sammanlagda antalet döda är därmed uppemot 30.
De första bilderna från olycksplatsen visar tillrusande boende som försöker släcka det brinnande planet med vatten i hinkar.
Flygolyckor är relativt vanliga i Kongo-Kinshasa där säkerhetsreglerna ofta följs dåligt och underhållet av flygplanen är bristfälligt. Ett fraktplan som lyfte från samma flygplats kraschade i oktober. Alla åtta ombord omkom.
Med anledning av den bristande säkerheten är alla kongolesiska kommersiella flygbolag portade från EU.
Gå till toppen