Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen skattehöjning i sikte i Svedala

På onsdag fattar Svedalas politiker beslut om budgeten inför nästa år.
Styrande femklövern vill bland annat spara utökade skattemedel för att satsa på projekt som ska ge nya arbetssätt. Bland övriga partiers förslag finns satsningar på ett demensteam, stoppade sparåtgärder, och en skattehöjning.

Dags att fördela Svedalas pengar inför nästa år.Bild: Mats Amnell
I femklöverns budgetförslag, som fått grönt ljus av kommunstyrelsen, framgår hur de styrande partierna vill fördela kommunens pengar inför 2020 och i långtidsplanen för 2021-2022.
Kommunfullmäktige ska i veckan besluta om hur mycket pengar nämnderna har att röra sig med. Hur de sedan satsas blir upp till varje nämnd att besluta om.
Under hösten har förslag på sparåtgärder tagits fram över alla områden, för att minska kommunens kostnader med motsvarande 1,5 procent inför nästa år.
Men bara ett parti vill höja skatten – Älska Svedala, som föreslår en höjning med 25 öre. Det beräknas ge ökade intäkter på 11 miljoner kronor.
Svedalas skattesats, på 20,24 kronor per intjänad hundralapp, lär dock förbli oförändrad.
– Vi ser inte att vi är i den sitsen i dag, där vi ska använda oss av det verktyget. Det ska man göra när man verkligen behöver det, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M).
Hon understryker att nämnderna, trots sparkravet, kompenseras för bland annat löne- och befolkningsökning, ökade pensionskostnader och hyror.
Att höja skatten är inte aktuellt, enligt kommunalråd Linda Allansson Wester.Bild: Lars Brundin
Drygt 1,2 miljarder kostar det att driva Svedala kommun. Mest pengar fördelas som vanligt till skolan och förskolan, 621 miljoner inför nästa år.
Kommunen jobbar också med att se över vilka lokaler som inte behövs i framtiden, bland annat är planen att sälja Folket hus. Åtgärder som beräknas ge tre miljoner kronor lägre kostnader inför 2021.
Kostnaden för att ha ett andra oppositionsråd, på 900 000 kronor, bör också utredas inför budget 2021, anser de styrande partierna.
Fakta

Stora investeringsprojekt 2020

• Idrottsområdet vid Aggarpsskolan: 22,5 miljoner (total budget för projektet 75 miljoner)

• Bara Backar etapp 1, färdigställande av markarbeten: 12 miljoner (total budget för projektet 24,3 miljoner)

• Bovieran/gamla IP, markentreprenad efter rivning av idrottsplatsen: 6 miljoner (total budget för projektet 6 miljoner)

Det finns tre alternativa budgetförslag. Så här vill övriga partier satsa:
• Både Älska Svedala och Sverigedemokraterna vill skjuta till fem miljoner i socialnämndens ram för att starta upp ett demensteam.
• SD vill också skjuta till fem miljoner till räddningstjänsten för att anställa trygghetsvärdar.
• ÄS vill bland annat satsa ytterligare 15 miljoner på utbildningsnämnden för att anställa mer personal i skola och förskola, samt en miljon på näringslivsenheten.
• I sitt gemensamma budgetförslag vill Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet stoppa flera av de sparåtgärder som nämnderna föreslagit. Man vill exempelvis inte spara alls på räddningstjänsten eller bygg och miljö, och vill inte se taxehöjningar inom kultur och fritid, som föreslagits för simskolan. De vill inte heller att man skär ner skolpengen.
Svedala väntas få 12-15 miljoner i utökade skattepengar 2020, till följd av en stark befolkningstillväxt. Femklövern vill att de ska användas för projekt och insatser som ska "möjliggöra effektiviseringar och nya arbetssätt".
Oppositionspartierna vill istället fördela pengarna till nämnderna.
– Det handlar om pengar som vi får för att vi växer kraftigt. När man blir fler har man möjlighet att göra saker på ett nytt sätt. Då är det rimligt att se till att det finns medel för att göra det, utan att påverka verksamheternas ordinarie arbete, säger Linda Allansson Wester.
Varför inte låta nämnderna disponera pengarna själva?
– Det finns ingen färdig plan för hur man ska jobba, det gäller att tänka nytt. De tankarna är inte tänkta överallt än. Vi tycker att pengarna ska ligga centralt så att vi kan följa arbetet och jobba med framtidslösningar.
Läs också Pensionärer tar strid mot försäljning av Folkets hus
Läs också Fixartjänsten för äldre blir kvar
Läs också Tjänster kan dras in när socialnämnden i Svedala ska spara fyra miljoner
Läs också Simskola i Svedala kan bli tre gånger så dyrt
Läs också Sparkrav ska klaras med minskade lokalkostnader
Gå till toppen