Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På plats vid valet i Hongkong: ”Människorna här har gjort ett ställningstagande”

Under söndagen genomförs ett lokalval i Hongkong, det ses som något av en folkomröstning efter de senaste månadernas våldsamma protester. På plats för att observera valet finns Christoffer Karlsson, som är politiskt aktiv i Liberalerna i Lund och Malmö.

Andrew Khoo (Malaysia), Thomas Rohden (Danmark), Lord David Alton (UK), Miriam Lexmann (Slovakien), Vicki Dunne (Australien), och Christoffer Karlsson är samtliga medelmmar i observationsgruppen.Bild: Privat
Liberala ungdomsförbundets vice ordförande Christoffer Karlsson är på plats i Hongkong tillsammans med en internationell delegation för att observera söndagens val.
– De har inga officiella observatörer här, så vi är här för att kolla och göra bedömningen om det är rättvist och hur det går till, säger Christoffer Karlsson.
Under dagen har de åkt runt till olika vallokaler, pratat med poliser och folk på stan samt följt sociala medier.
Hur tycker ni att det har gått?
–Det finns delade uppfattningar. Tiden som lett fram till valet har inte varit helt demokratisk. Men när vi varit vid vallokalerna verkar det gått rätt bra och alla har fått komma till och rösta. Men vissa saker runt omkring har känts lite oroväckande.
Vad syftar du på då?
– Vid en vallokal där jag var kom poliser med full utrustning och gick in i lokaler. De hade ett häfte med sig som som såg ut som ett excelark med markerade rader. Vad de gjorde vet jag inte, men det kändes inte rätt i magen , särskilt eftersom att polisen är så förknippade med en sida i valet.
På sociala medier cirkulerar filmer där vissa pro-Beijingpartier stått utanför vallokalerna och gett presenter till väljare.
– Vi har sett filmer där väljare efter att de röstat får en säck ris, eller kuddar. Och på ett ställe ett kuvert med något i. Vi har inte sett det med egna ögon, men det finns på sociala medier.
Hur har stämningen varit?
– Lugn. Efter att polisen stormade tekniska universitetet tidigare i veckan så har det varit lugnt i hela stan. De partier som inte är pro-Kina vill inte orsaka demonstrationer som kan orsaka att valet ställs in eller avbryts. Konsensus har varit att alla ska hålla sig i skinnet i sluttampen av valet.
Lokalvalet i sig är egentligen inte särskilt avgörande då de som vinner inte får någon makt att fatta beslut kring de stora juridiska och demokratiska frågor som den senaste tidens oroligheter har handlat om. Men trots det så är valdeltagandet rekordhögt.
– Tidigare har röstdeltagandet legat på 30 procent, men var redan uppe i 65 procent nu innan stängning. Människorna här har gjort ett ställningstagande och visat att man bryr sig, vill ha inflytande och demokrati på riktigt.
Under natten till måndagen kommer den internationella delegationen gå ut med ett pressmeddelande om deras observationer om valet. Delegationen består av personer från flera olika länder med olika politisk tillhörighet.
Fakta

Bakgrund: Protesterna i Hongkong

Protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde occupyrörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet med flera

Gå till toppen