Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så gjorde vi jobbet

HD och Sydsvenskan har vid flera tillfällen under året kunnat ta del av Riskmallen på boendena på Migrationsverket.

Därigenom har vi kunnat följa hur ansikten, namn och text har bytts ut i pärmarna. En datumrad längst ner på varje papper visar när bilden tagits ut ur databasen vilket visar att samma blad använts i flera månader.
För att hitta människorna i pärmen, som inte stått med namn, har vi sökt på dossiernumret i migrationsdomstolen och hittat flera av dem i ärenden som är överklagade.
Vi har också begärt ut alla incidentrapporter som vaktbolaget Avarn Security sänt till uppdragsgivaren Migrationsverket de senaste åren. Där kunde vi se att Riskmallen användes i praktiken eftersom det fanns hänvisningar till pärmarna i incidentrapporterna och beskrivningarna från Riskmallen användes i rapporterna.
För att få en bild av hur mycket våld och hot som förekommer på boendena gick vi igenom alla incidenter och räknade antal allvarliga händelser som inträffat. Resultatet finns i faktarutan under artikeln.
Hussein El-alawi, Jessica Ziegerer och Oskar Ahlqvist har granskat Migrationsverkets vaktpärm.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen