Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vloggaren Martina ”ZMackis” Zandelin får ta emot det första Eleonorapriset

Hon skildrar vardagen i sin vlogg. Nu prisas Martina Zandelin av Malmö stad för att hon bekämpar fördomar och sprider kunskap. ”En inspiration för alla Malmöbor”, står det i motiveringen.

Martina Zandelin med brorsdotter och assistenten Erica Zandelin, som ibland hjälper till att hålla i kameran. Bilden togs i augusti 2019 när Sydsvenskan intervjuade Martina Zandelin.Bild: Moa Dahlin
Martina Zandelin får priset för sitt sätt att skildra sin vardag i vloggen ZMackis. Där delar hon med sig av sitt liv – om märkliga chattar på Tinder, om när hon dricker drinkar i skybaren på Malmö live, men också om de fördomar hon möter.
– Martina är en person som ser möjligheter framför hinder. Hennes sätt att uttrycka sig på i vloggen inspirerar många andra med funktionsvariationer att ta mer plats och uttrycka sig, säger Mediha Ahmadi Pir Hosseinian (S) från funktionsstödsnämnden, som i år delar ut priset för allra första gången.
Läs också Hon visar hur ett liv i rullstol kan se ut
Priset har engagerat. Hela 44 Malmöbor var nominerade.
Martina Zandelin säger att hon är väldigt rörd och glad.
– Det har tagit lite tid för mig att smälta. Jag var inte alls beredd på detta, hade ingen aning om att jag ens var nominerad.
– Det är ett så otroligt fint och viktigt pris, och det fokuserar på precis det jag tycker är viktigt att lyfta fram: Att öka medvetenheten, motarbeta fördomar och visa hur ett liv i rullstol kan se ut.
Hon startade vloggen i september 2018.
– Jag har fått väldigt mycket respons. Och jag har märkt att det som verkar ge mest hos dem som tittar är när jag bara sitter rakt upp och ner och delar med mig av vanliga situationer i livet.
Martina Zandelin håller med om att hon är en person som ser fler möjligheter än hinder.
– Det har alltid varit min livssyn. Jag känner att det finns så mycket jag kan göra, jag försöker fokusera på det istället för vad jag inte kan göra.
Hon är glad om hon lyckas inspirera andra. Själv har vloggandet gjort att hon har utmanat sin blygsel framför kameran. Framöver planerar hon att spela in filmer om tillgängligheten i Malmö.
– Det finns många affärer jag inte kommer in i. Det känns exkluderande.
Eleonorapriset är uppkallat efter Eleonora Aldin, som föddes med en ovanlig genmutation och som dog på alla hjärtans dag i år, tre och ett halvt år gammal.
Läs också Treåriga Eleonora dog på alla hjärtans dag – får Malmöpris uppkallat efter sig
Kommunalrådet Roko Kursar (L), som också är ordförande i funktionsstödsnämnden, är initiativtagare till priset i samråd med Eleonora Aldins föräldrar.
Roko Kursar lyfter fram Martina Zandelin som en inspiration för alla Malmöbor.
– När man går in och tittar på Youtube ser man hur hon på ett generöst sätt visar sin vardag, och alla de situationer hon möter. Hur hon tacklar fördomar, men också visar på otillgängligheten.
”Det handlar om tillgänglighet i stadens offentliga rum, men också tillgänglighet på arbetsmarknaden och att ge människor möjlighet att leva ut sin fulla potential. Vi kommer till exempel att ligga på regeringen när det gäller att se till att LSS reformeras”, säger Roko Kursar, kommunalråd för funktionsstöd. Det är hans ansvar att göra Malmö mer tillgängligt för människor med funktionsnedsättning.Bild: Hussein El-alawi
Fakta

Eleonorapriset 2019

”Martina ”ZMackis” Zandelin tilldelas Eleonorapriset 2019 för sitt engagemang i att sprida medvetenhet, bekämpa fördomar och visa hur ett liv med funktionsnedsättning kan se ut. Martina vloggar och visar i sociala medier sin vardag i Malmö för omvärlden. Hon främjar rätten till lika värde och livsmöjligheter för människor med funktionsnedsättning genom att generöst dela med sig av sina erfarenheter, och på ett inspirerande sätt sprider hon kunskap och tacklar fördomar. Martina är en inspiration för alla Malmöbor!”

Motiveringen från funktionsstödsnämnden.

Gå till toppen