Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Hongkongs väljare gav Peking en demokratisk örfil.

En av många ringlande köer till Hongkongs vallokaler på söndagen.Bild: Vincent Yu
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Söndagens val i Hongkong blev en mäktig seger för provinsens demokratirörelse.
Det talas om en demokratitsunami, detta i en stat som knappt tål ens en demokratisk krusning på den stålblanka, totalitära ytan.
Det var en värdig seger men också en rungande örfil till den kinesiska regimen – som inte har för vana att vända andra kinden till.
"Väljarna använde det mest fredliga tillvägagångssättet för att tala om för regeringen att vi inte kommer att acceptera att Hongkong blir en polisstat med en auktoritär regim", sade Wu Chi-Wai, ordförande för Demokratiska partiet, Hongkongs största oppositionsparti, i en kommentar till nyhetsbyrån AFP.
Vilket i praktiken är ett annat sätt att säga att Hongkong inte vill bli som Fastlandskina.
Valdeltagandet var högt, 71 procent jämfört med 47 procent i valet 2015, och ger resultatet en obestridlig legitimitet. Vilket inte lär hindra Hongkongs Pekingtrogna politiska etablissemang – och Peking – att även fortsättningsvis försöka misskreditera dem som protesterar och göra gällande att de är våldsbenägna extremister, uppmuntrade av konspirerande "utländska krafter".
Regeringen respekterar valresultatet och kommer att "ödmjukt lyssna" till väljarnas budskap, löd dock den första kommentaren från Carrie Lam, Hongkongs högsta ledare.
Kinas utrikesminister Wang Yi, underströk under sitt besök i Japan på måndagen att Hongkong, oavsett vad som händer, "är en del av Kina".
“Försök att så kaos i Hongkong eller att skada Hongkongs stabilitet och välstånd kommer inte att lyckas", varnade Wang.
Demokratirörelsens kandidater ser ut att ha erövrat omkring 85 procent av de 452 platser som stod på spel i söndagens val och tar därmed makten över 17 av 18 distriktsråd. Råden har inte något större politiskt inflytande, deras uppgift är främst att hantera lokala, vardagliga "cykelställsfrågor". Men rådets ledamöter är med och utser 117 av de 1 200 elektorer som i sin tur väljer Hongkongs högste ledare, den post som idag innehas av Lam, och som står på spel på nytt 2022.
Framför allt var detta ett trotsigt budskap från väljarna till ledarna i Peking om att de vill ha de rättigheter Hongkongs invånare tillförsäkras på papperet och att löftet om "ett Kina, två system" ska hållas.
Protestvågen utlöstes i somras av ett lagförslag om att misstänkta brottslingar skulle kunna utlämnas till Fastlandskina. Det förslaget drogs tillbaka, men demokratirörelsen har ytterligare fyra krav som den vill se uppfyllda. Bland dem direkta val till Hongkongs lagstiftande råd och en utredning av polisens våld mot demonstranter.
Hur ska fastlandsdiktaturen hantera Hongkongbornas stöd för demokrati och krav på inflytande och medborgerliga fri- och rättigheter, allt sådant som står i bjärt kontrast mot den kommunistiska diktatur som under president Xi Jinping blivit allt hårdare?
Samtidigt kommer nya, skrämmande uppgifter om de kinesiska omskolningslägren för uigurer och andra etniska minoriteter. Regimen hävdar att det handlar om fredlig omskolning, men officiella kinesiska dokument som läckt talar om tvång och inlåsningar. Vittnen berättar om tortyr och övergrepp. Hjärntvätt.
Det är dessvärre svårt att se hur demokrati i längden ska kunna samexistera med diktatur i en och samma statsbildning. Det är svårt att se hur en regim som inte tål kritik och det fria ordet i andra länder – som Sverige – kan förväntas acceptera det inom det egna landets gränser.
Hongkong är ekonomiskt viktigt och inte minst ett slags skyltfönster i förhållande till Taiwan, som Peking strävar efter att så småningom också införliva i sitt jätterike. Det är förmodligen därför kinesiska stridsvagnar ännu inte har rullat in på Hongkongs gator.
Gå till toppen