Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lomma vill vänta med vindkraft till havs

Lomma vill skjuta upp en eventuell utbyggnad av upp till 40 vindkraftverk utanför Lommabukten. Kommunen vill se en övergripande havsplan för hela Öresund innan man fortsätter diskussionen.

Redan idag finns en vindkraftspark på Lillgrund i Öresund som är synlig från Falsterbonäset och kuststräckan söder om Malmö.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är det danska företaget Hofor i samarbete med Köpenhamns kommun som fått tillstånd att undersöka möjligheterna att anlägga två vindkraftsparker på danskt vatten nära territorialvattengränsen mot Sverige.
Den nordligare planeras vid grundet Nordre Flint omkring åtta kilometer ut i Lommabukten från den svenska sidan. Planerna omfattar 16-40 vindkraftverk med en högsta höjd på 220 meter.
Den sydligare skulle hamna cirka en mil väster om Falsterbonäset och bestå av 25-63 lika höga kraftverk.
De danska undersökningarna ska pågå till slutet av 2020. Därefter kan Hofor och Köpenhamns kommun gå vidare och ansöka hos danska myndigheter om att få börja bygga.
Nu har Lomma kommun yttrat sig genom kommunstyrelsen. Beskedet är att man vill att den svenska havsplanen för Öresund blir färdig innan beslut om vindkraftsutbyggnad fattas.
Havsplaner upprättas för att samordna olika intressen och för att havet ska användas hållbart och effektivt, både nu och i framtiden. Regeringen väntas godkänna planen senast 2021.
Kommunen anser att det innebär att frågorna ställs i fel ordning och att flera demokratiska processer är satta ur spel. Det innebär också att man föregår avvägningar mellan olika intressen, platser samt tekniker.
Kommunen anser också att en miljökonsekvensbeskrivning behövs med en undersökning av påverkan av buller, vibrationer och andra effekter på människor, djur och naturmiljöer.
Gå till toppen