Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Bloomberg borde tigga mer.

Mike Bloomberg.Bild: Bill Tiernan
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Sent och lite skrytsamt gör han entré:
New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg, enligt uppgift åttonde rikast i USA, meddelade i helgen att han ger sig in i Demokraternas primärvalstävlan. Med beskedet att han tänker betala sin kampanj med egna pengar.
Att han ställer upp är bra.
De två starkaste kandidaterna nu, Elizabeth Warren och Bernie Sanders, står förmodligen för långt vänsterut för att ha en chans när det gäller.
Demokraterna behöver en stark kandidat i mitten.
Det förväntade toppnamnet Joe Biden, vice president under Barack Obama, har inte direkt glänst hittills. Han är träig och hans värderingar har gång på gång visat sig lätt daterade.
Inte heller de andra kandidaterna – totalt är 18 demokrater fortfarande med i leken inför primärvalen i februari – har övertygat ännu. Pete Buttigieg är trots allt bara borgmästare i lilla South Bend och förhållandevis ung. Senator Kamala Harris toppade kanske formen för tidigt. De andra jobbar fortfarande hårt på att nå ut. Och det måste de för att få in tillräckligt med pengar för att kunna fortsätta kampanja.
Nu behövs någon som kan slå Donald Trump.
Som ju 2016 också kampanjade i stort sett för egna pengar. Rätt snålt, on a shoestring, som Washington Post (8/10) uttrycker det. Men vann.
Nu rinner pengarna in, både stora och små donationer har gett Trump ett rejält försprång inför den slutliga kampen med Demokraternas kandidat. Mer än en halv miljard dollar har redan använts, uppger tidningen.
Bloomberg har pengar. Men han kan visa sig vara för kaxig:
Att tigga ihop några dollar av vanliga väljare är också att bygga stöd. Den som betalar bryr sig och blir på det sättet också mer sannolik att en dag också gå och rösta.
Ensam är inte stark. Inte i demokratin.
Gå till toppen