Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark fråntar två IS-resenärer medborgarskap

Regeringen i Danmark har för första gången beslutat att dra tillbaka medborgarskapet för två anhängare till terrorgruppen IS, rapporterar tidningen Berlingske.
Beslutet rör en ung kvinna och en 25-årig man. Mannen, som länge varit efterlyst av danska polisen, syntes bland annat i propagandafilmer från IS 2016. Han tros på senare tid ha befunnit sig i Turkiet där han också är medborgare.
Därifrån har han försökt få sitt danska pass utfärdat för att kunna resa tillbaka till Danmark, enligt Berlingske, men blivit nekad.
Kvinnan och 25-åringen är de första att omfattas av en ny, omstridd lag som Danmark införde i oktober. Enligt den kan personer med dubbelt medborgarskap som rest för att ansluta sig till en terrorgrupp förlora sitt medborgarskap i Danmark – utan rättegång.
Mannens försvarsadvokat säger till Berlingske att hennes klient kommer att överklaga beslutet. Det är oklart om kvinnan har en försvarsadvokat, enligt Berlingske.
Gå till toppen