Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark vill ta över Natouppdrag i Irak

Danmark vill ta över ledarskapet av ett Natoprogram i Irak för militär träning av irakiska soldater som bekämpar väpnade islamistgrupper i regionen.

Utrikesminister Jeppe Kofod anser att Danmark kan bidra mer aktivt i kampen mot militanta islamistgrupper. ArkivbildBild: Virginia Mayo/TT/AP
Flera länder i regionen saknar militär kapacitet och nödvändig infrastruktur för att hantera hotet som utgörs av militanta islamistgrupper. Därför vill nu Danmark ta över ett träningsprogram som leds av försvarsalliansen Nato i landet. Det är den irakiska armen som ska tränas för att hindra Islamiska statens återkomst. Uppdraget innebär inte att Danmark kommer delta i strider.
– Det är ett viktigt bidrag till Nato, som visar solidaritet och att Danmark är redo att stå vid frontlinjen när det gäller, säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod.
Om Danmark tar över ledarskapet kommer landet bistå med säkerhetspersonal och eskortpersonal, totalt 200 utsända. Programmet etablerades 2018 och leds av Kanada fram till början av nästa år, då Danmark vill ta över fram till mitten av 2022. I Irak finns i dag runt 500 soldater från de Nato-allierade och partnerländerna Australien, Finland och Sverige.
Den danska regeringen ska lägga ett formellt anbud på ett möte i London nästa vecka. Men utrikesministern ska redan ha diskuterat saken med USA och Nato.
– Vi har fått positiv återkoppling, säger utrikesministern.
Beslutet måste också godkännas av det danska Folketinget.
Gå till toppen