Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förkrossande majoritet röstade nej till MFF-styrelsens förslag

Ett minst sagt välbesökt årsmöte, där dessutom många medlemmar hade med sig en fullmakt för en annan medlem, röstade efter en sluten omröstning nej till förslaget att Malmö FF och LB07 ska gå samman med nästan hela verksamheten. Röstlängden innefattade 1405 personer, varav 970 närvarande.
Nederlaget för styrelsen var svidande. Bara 296 röstade ja till förslaget, 1090 röstade nej.
Många höll brandtal mot ett samgående mellan MFF och LB07.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Därmed får MFF:s ledning uppdraget att starta en verksamhet på damsidan inom föreningen.
Då en medlem begärt sluten omröstning var det givet att det skulle bli en sådan enligt stadgarna. Vilket tog en avsevärd stund.
För att förslaget skulle ha gått igenom hade krävts två tredjedels majoritet enligt beslut i MFF:s styrelse.
Det har varit en höst fylld av diskussioner och stundtals högt tonläge sedan det den 13 september överraskande presenterades ett förslag att MFF och LB07 skulle gå samman med större delen av verksamheten.
En bärande del som blev den stora stötestenen var att MFF skulle ta över LB07:s plats i damernas seriesystem. Sedan LB07 åkt ur allsvenskan stod det klart att det handlade om en plats i Elitettan.
Två dagar efter att sammanslagningsförslaget presenterats protesterades det på norra läktaren på stadion i samband med MFF-Norrköping.Bild: PETTER ARVIDSON
Många supportrar – och supportergrupperingar – reagerade direkt och menade att MFF skulle köpa sig en plats högt upp i seriesystemet och sa nej till detta. Kravet var att MFF skulle starta från grunden med ett eget lag i division 4.
Det är också detta som är det extra årsmötets beslut.
När MFF-styrelsen insåg de starka krafterna mot att ta över LB07:s plats på damsidan, togs ett kompromissförslag fram veckorna före årsmötena, där LB07 skulle behålla Elitettanplatsen, MFF starta från fyran och när lagen möttes i seriesystemet skulle de slås ihop.
I övrigt skulle sammanslagningen ske som tänkt, men detta förslag sade LB07 nej till i ett tidigt skede.
Nu blir det inget av med övriga delar i förslaget heller.
Det skulle ha inneburit att kvar i LB07 hade bara funnits ett herrseniorlag och eventuellt P19 och P17. Här skulle MFF placerat talanger och unga A-truppspelare för att ge dem speltid och utveckling. Med ett speciellt farmklubbsavtal skulle spelare kunna lånas mellan föreningarna även utanför ordinarie transferfönster.
Medlemmar köar till den slutna omröstningen.Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
MFF skulle också tagit över hela LB07:s ungdomsverksamhet – Skånes största – och därmed ha fått den breddverkssamhet som man säger sig behöva för framtiden. I dag är ju MFF efter fotbollsskolan en extremt jämnt spetsig verksamhet i alla åldrar.
Vad MFF sagt tidigare är att man kommer att jobba vidare för att bredda verksamheten och hitta en samarbetsklubb på herrsidan.
Efter MFF:s årsmötesbeslut ställs LB07:s planerade extra årsmöte på onsdagen in och föreningen, som är hårt pressad ekonomiskt, får presentera en egen plan för att bygga verksamheten under knappare ekonomiska förhållanden än tidigare. Redan på onsdagskvällen ska LB07, som parallellt förberett sig delvis för detta scenario, hålla ett styrelsemöte.
Gå till toppen