Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ellen Benediktson tillbaka: ”Det känns riktigt kul”

2014 slog Malmötjejen Ellen Benediktson igenom över en natt i Melodifestivalen. Sex år senare ska hon och Malmösångaren Simon Peyron nu göra comeback med en Fleetwood Mac-doftande balladduett som skrevs under tre timmar i Vellinge.

Simon Peyron och Ellen Benediktson. Bägge två slog igenom i Melodifestivalen 2014. Simon Peyron var då sångare i bandet Outtrigger som tävlade med låten "Echo".Bild: Jessica Gow/TT
Hon upptäcktes på repetitionerna av Eurovision Song Contest i Malmö 2013 när hon var stand in för Frankrikes bidrag. Christer Björkman erbjöd Malmötjejen Ellen Benediktson en plats i Melodifestivalen året efter och det slutade med en sensationell finalplats med låten ”Songbird”. Väl där slutade hon sjua efter vinnaren Sanna Nielsen.
Året efter tävlade hon med ett synthigare bidrag, ”Insomnia”, som hon skrivit tillsammans med Anderz Wrethov.
Efter flera år i Stockholm har Ellen Benediktson nu återvänt till Malmö och även till samarbetet med Anderz Wrethov. När han arrangerade ett låtskrivarcamp i sin studio i Vellinge tidigare i år blev Ellen Benediktson ditbjuden.
– Vi var massor av låtskrivare där under tre dagar och vi blev ihopsatta i små grupper för att skriva tillsammans, berättar Ellen Benediktson.
En av de grupperna bestod av Ellen Benediktson, Anderz Wrethov samt tre andra speciella namn:
* Laurell Barker blev tidigare i år första kvinnliga låtskrivare att ha tre låtar med i en Eurovision Song Contest-final. Hon låg bakom Storbritanniens, Tysklands och Schweiz finallåtar.
* Sebastian von Koenigsegg tävlade även förra året med Margarets låt ”Tempo” som han skrivit med bland andra Anderz Wrethov.
* Paul Rey var för ett år sen Malmös näst största artist på Spotify efter att ha haft fler framgångsrika singlar och samarbeten, bland annat med Snoop Dogg. Han ska även tävla i Melodifestivalen med egna låten ”Talking in my sleep”.
Tillsammans skapade de fem låtskrivarna låten ”Surface”.
– Vi fick ordentlig feeling och den kändes klockren. Det gick väldigt snabbt och vi var klara på tre timmar, säger Ellen Benediktson.
Beskriv låten!
– Det är en modern ballad med lite Fleetwood Mac-känsla. Den är naken, äkta och solid, säger Ellen Benediktson.
Var det en duett redan från början?
– Ja, men från början hade vi inte riktigt någon given som jag skulle sjunga den med. Jag har jobbat rätt mycket med Simon i Malmö, fast då har han enbart varit låtskrivare. Väldigt kul att det blivit omvänt och att vi ska sjunga tillsammans. Det känns viktigt att man gör en sådan här låt med någon man har en riktig ”connection” med, säger Ellen Benediktson.
Simon Peyron och Ellen Benediktson tävlar i Malmö-deltävlingen mot Nanne Grönvall, Jakob Karlberg, Hanna Ferm, William Strid, Frida Öhrn och Victor Crone.Bild: Jessica Gow/TT
Hur känns det annorlunda att ställa upp nu jämfört med 2014 och 2015?
– Jag har ju landat lite mer i mig själv som person och blivit vuxen. Jag vet mer om vad jag musikaliskt vill göra. Så det känns riktigt kul det här året, som att jag är bland vänner nu. Att dessutom ha någon att göra numret med gör att man kan luta sig mer tillbaka. Men målet är att göra ett svinbra nummer och placera oss bra, säger Ellen Benediktson.
Gå till toppen