Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elpriserna väntas stiga framöver

Dyrare el framöver, enligt Bixia. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Elbolaget Bixia spår att elpriserna kommer att öka något från och med 2021, eftersom tillgången inte matchar den ökande efterfrågan.
Ändå kommer vi att ha lite mer el än vad vi gör av med ända fram till 2026.
”Det beror främst på att vi får in mycket mer förnybart i form av vindkraft i systemet och på ny finsk kärnkraft”, skriver Matina Rosenberg, chefsanalytiker på Bixia i ett pressmeddelande.
Enligt långtidsprognosen kommer vi att göra av med mer och mer el fram till 2030. Bland annat beror detta på att fler datacenter byggs, fler elbilar, ökat elbehov inom industrin och en växande befolkning.
Exporten av el från Norden kommer dock att öka fram till 2026. Då kommer Nordlink, ledningen mellan Norge och Tyskland, och North Sea Link, ledningen mellan Norge och Storbritannien, att vara färdigbyggda, vilket driver på elexporten.
”Den ökade elanvändningen tillsammans med ledningsutbyggnad bidrar till de stigande elpriserna. Men utan den kraftiga tillväxten av förnybart skulle priset på el bli mycket högre”, skriver Matina Rosenberg.
Gå till toppen