Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Låt oss äta på lektionerna

Man ser oftare och oftare hur folk i min klass tappar fokus eftersom de är så hungriga tidigt på dagen. Med tanke på att alla lärarna förbjuder mat vid lektionerna så blir det lätt att man blir hungrig.
Det är ett uppenbart faktum att man har mycket mer energi och vilja om man har mat och näring i magen. Men det blir lätt att folk i min klass blir väldigt hungriga med tanke på att vi har äter så sent som vi gör. Hungern påverkas även om vi tidigt på dagen haft idrott som kostat energi och ork. Redan efter idrotten börjar man känna hungern i magen. Men med tanke på att alla lärare förbjuder mat vid lektioner så är vi tvungna att vänta till 12.20 för att äta maten, och med tanke på att vi äter så pass sent så kan nästan all mat vara borta och det kan dröja ytterligare på att de värmer upp ny mat. Jag förstår lärarna till viss del med att det kan störa på lektionerna och att det finns allergier som till exempel nötter. Men jag tycker att vi iallafall borde få ta med någon frukt och eller en macka så vi får lite energi vilket bidrar till att vi kan fokusera på läraren och lektionens syfte istället för ens tankar hamnar på mat och på sin hungerkänsla.
Det finns flera studier som visar och bevisar att eleverna presterar bättre och kan hålla sitt fokus uppe om de är halvmätta än om de är hungriga. Ett förslag är att lärarna bestämmer en tidpunkt tidigt på dagen då det är tillåtet att äta något litet som varken prasslar eller stör undervisningen. Det jag menar är att man borde försöka hitta en balans.
Så därför tycker jag lärare borde ge oss lov att äta på lektionstid så vi kan hålla vår ork och fokus uppe under förmiddagen.
Valdemar Hilmersson
Gå till toppen