Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Licensnämnden om Östersund: ”Uppenbart orealistiskt”

”Jag tror på det här” – så heter Östersunds kampanj för att säkra ekonomin. Licensnämnden är inte av samma åsikt. – Det är uppenbart orealistiskt att allt ska falla på plats, säger nämndens ordförande Richard Jonsson.

"Jag tror på det här" är Östersunds kampanj för att rädda ekonomin. Licensnämnden håller inte med. Arkivbild.Bild: Per Danielsson/TT
Det finns nio så kallade A-kriterier som klubbarna måste uppfylla när elitlicensen ska utfärdas. Östersund fallerade på ett kriterium: intyg om fortsatt drift för hela nästkommande år, alltså 2020. Licensnämnden tror helt enkelt inte på föreningens ekonomiska plan inför framtiden.
– De [Östersund] blev kallade till ett fysiskt möte där de fick redogöra för sitt ”case” och vi fick ställa frågor. Efter det har licensnämnden sammanträtt och förhållit sig till både den skriftliga kommunikationen och det fysiska mötet, säger licensnämndens ordförande Richard Jonsson.
– Det är många olika bitar som måste gå vägen och där kommer vi till en annan slutsats (än Östersund). Vi tror inte att det här är möjligt.
Elitlicensen gäller för både superettan och allsvenskan. Så, om beslutet står sig efter potentiell överklagan, varför flyttas inte Östersund ner hela vägen till division 1?
– Regelverket är utformat så och det innebär att det finns möjlighet för Östersund att spela i superettan utan licens. Sen går det att titta på regelverket om det ska göras förändringar, säger Jonsson.
Det finns bara ett liknande fall historiskt i Sverige, då Örebro degraderades för att inte ha uppfyllt de ekonomiska kraven för elitlicensen 2004. Situationen då Tyresö, som spelade i damallsvenskan, gick i konkurs 2014 är inte jämförbar enligt Richard Jonsson.
– Jag varken vill eller kan gradera det här jämfört med Örebro. Man kan säga att det är tur att det är så ovanligt, säger han.
Gå till toppen