Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker säger nej till kommunalt nyårsfyrverkeri

Lomma säger nej till samordnat kommunalt fyrverkeri på nyårsafton. Skattepengar kan användas bättre och smällande skulle troligen inte minska, heter det.

Sven Jönsson är en av de handlare som säljer fyrverkerier för fullt i dagarna. Han kan intyga att folk ofta är oförsiktiga med fyrverkeripjäsernaBild: Tobias Andersson
Det var i slutet av förra året som Sverigedemokraterna lade en motion om ett samordnat kommunalt fyrverkeri. Förhoppningen var att många privatpersoner då skulle avstå från att skjuta raketer och att djur och människor skulle slippa störningar.
Men nu säger alltså kommunstyrelsens majoritet nej. SD får visserligen medhåll i sin uppfattning att fyrverkerier ställer till problem i form av störningar, nedskräpning och miljöförstöring.
Men inte mer.
– Jag tror inte att smällandet minskar om kommunen ordnar ett fyrverkeri. De som skjuter raketer kommer att göra det i alla fall eftersom de tycker att det är roligt, fint och festligt. Dessutom finns det bättre sätt att använda skattepengar på, säger kommunalrådet Robert Wenglén (M).
SD ville även skärpa kommunens regler för fyrverkerier. Men övriga partier ansåg att de nuvarande – förbud hela året på allmän plats utom på nyårsafton klockan 18 till 02 – räcker.
I närheten av äldre- och vårdboenden är fyrverkerier helt förbjudna.
Gå till toppen