Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Varför borde inte Malmö vara som Berlin?”

Malmö bör bli mer liberalt när det gäller öppettider och serveringstillstånd för krogar och barer. De politiker som styr staden har makt att förändra dagens alltför strikta regler, skriver Hedvig Listrup, distriktsordförande för CUF Skåne.

Idag åker många till Köpenhamn för att roa sig, men Malmö skulle kunna konkurrera med Köpenhamn som en modern och urban stad om utelivet var mer attraktivt. skriver Hedvig Listrup.Bild: Miriam Preis
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I somras satt jag i en park vid floden Spree i Berlin med några vänner. Vi var i stadsdelen Neukölln. Drack öl och pratade. Klockan 01 gick vi vidare till en bar. Klockan 04 började vi röra oss hemåt, med människor runt oss på väg till nattklubbar eller promenerande i kvarteren runtomkring.
Som ung i Malmö med en förkärlek för städer som Berlin, Köpenhamn och Amsterdam är det omöjligt att inte bli frustrerad av att den typen av dynamik där människor rör sig och kan umgås på krogar och barer på natten, i princip är omöjlig att realisera i Malmö.
De politiker som styr Malmö borde sträva efter att människor ska kunna röra sig i staden på natten, göra så att staden inte stängs ner strax efter midnatt. Områden som S:t Knut och Möllevången präglas av kultur och mångfald. De är mötesplatser för såväl unga som gamla, tankarna går till huvudstäder på kontinenten. Där finns en stämning som är viktig för att staden ska vara tilltalande.
Idag åker många till Köpenhamn för att roa sig, men Malmö skulle kunna konkurrera med Köpenhamn som en modern och urban stad om utelivet var mer attraktivt.
Barer, uteserveringar och nattklubbar gör att många människor rör sig i närheten av dem. Och platser där människor samlas blir mötespunkter som i sin tur gör områden levande och attraktiva.
Vem vill inte besöka eller bo i områden som dagtid har mysiga restauranger och kaféer blandat med små butiker, för att på kvällen gå över till barer och nattklubbar?
Debatten kring Systembolagets alkoholmonopol är omfattande, men dess glömda syskon, serveringstillståndet, får alltför sällan stå i rampljuset.
För att Malmö ska kunna utvecklas till en modern storstad med livfulla stadskärnor likt Möllan och S:t Knut måste de politiker som styr staden bli mer liberala och inte ”släcka lampan” på krogar och barer klockan 01.00.
Svartklubbar är en konsekvens av dagens restriktiva regler där människor vill skapa en miljö likt den i Berlin eller Köpenhamn. En miljö som inte är möjlig inom de ramar som Malmö stadspolitiker har satt upp.
Polisen har de senaste åren gjort flera tillslag och stängt svartklubbar som till exempel huserat i industrilokaler runt om i staden. Men varför blomstrar ändå svartklubbarna och varför vill så många besöka dem? Svaret är att det inte finns några bra alternativ för unga vuxna som söker ett urbant uteliv.
Blicka ut på kontinenten,eller bara över Öresund. Städer som Berlin eller Köpenhamn har lyckats att skapa trevliga och mysiga stadsmiljöer där människor faktiskt vill röra sig, dag som kväll och natt. Där finns lagar och förordningar när det gäller utskänkning som fungerar förvuxna människor som uppskattar en levande stadsmiljö även efter midnatt.
När vi som är unga vuxna vill diskutera serveringstillstånd eller öppettider på krogar och barer får vi ofta höra att våldet ökar och folkhälsan försämras om tillstånden och öppettiderna utökas. Visserligen minskar den alkoholrelaterade brottsligheten i Sverige stadigt, enligt Brottsförebyggande rådet. Men att se det som en konsekvens av restriktiva regler runt öppettider och serveringstillstånd är en förenklad slutsats.
Och visst kan längre öppettider resultera i att människor konsumerar mer alkohol. Men statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visar att bara en liten del av den alkohol som dricks i Sverige dricks på restaurang. Och det trots att antalet serveringstillstånd har ökat dramatiskt sedan 1980-talet.
Också för att vara en destination för turism och nöje bör Malmö bli mer liberalt när det gäller öppettider och serveringstillstånd. De politiker som styr staden har makt att förändra dagens alltför strikta regler. Min fråga är: Varför borde inte Malmö vara som Berlin?
CUF vill se liberala städer som efterliknar Europas storstäder. Malmö bör vara en stad som anpassas efter en ung befolkning som vill leva ett urbant liv.
De politiker som styr Malmö har förutsättningar att på laglig vägskapa en hipp, modern och attraktiv stad även på kvällar och nätter.
Hedvig Listrup, distriktsordförande för CUF Skåne.
Gå till toppen