Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Vi får för mycket läxor

Vi ungdomar får alldeles för mycket skolarbete med hem.
En skoldag på högstadiet är oftast runt 7-8 timmar, på detta får dagens ungdomar flera olika läxor som dem ska göra utöver skoltimmarna. Dessa läxor spenderar eleverna ibland flera timmar på var. Utöver detta ska vi hinna umgås med både familj och vänner samt utföra fritidsaktiviteter.
På majoriteten av alla arbetsplatser är dem idag väldigt noga med att man inte ska ta med något arbete hem från arbetsplatsen och att man ska kunna slappna av och släppa arbetet hemma. Detta är fortfarande möjligt och kallas övertid men man får då betalt. Men detta krävs av ungdomarna, varför behandlas inte dem likadant?
Bland studerande har andelen som uppger stress ökat med 9 procent sedan 2016. Studerande ungdomar pressas alldeles för hårt. Det är inte rimligt att vi ska orka och hinna göra allt vi förväntas göra. Jag anser att det viktigaste är att dagens ungdomar mår psykiskt bra och genom att minska på läxorna kanske man kan minska den psykiska ohälsan hos ungdomar.
Leah Lagerström
Gå till toppen