Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klart ja väntas för Ursulas lag i EU

Allt talar för ett klartecken när EU-parlamentet röstar om Ursula von der Leyens nya EU-kommission. Nästan samtliga svenska ledamöter kommer att rösta ja – inklusive Sverigedemokraterna.

Tyska Ursula von der Leyen hoppas snart ta över som ordförande i EU-kommissionen. Arkivfoto.Bild: Michel Euler/AP/TT
Dramatiken tycks redan ha försvunnit från den omröstning som väntar under onsdagen om att godkänna nästa kommission.
Kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE väntas alla sluta upp bakom tyska von der Leyen och hennes ledamöter. Det ger i så fall redan där en tillräcklig majoritet med 444 av de 751 ledamöterna i parlamentet.
Även SD:s EU-skeptiskt konservativa partigrupp ECR antas ge tummen upp för von der Leyen.
– Det lutar väl åt det. Vi måste ju ändå få en kommission på plats, säger Peter Lundgren, som tillsammans med de övriga två SD-ledamöterna ändå tänker vänta med att bestämma sig till strax innan onsdagens omröstning.
Miljöpartistiska De gröna/EFA kommer att avstå från att rösta, medan klara nej-röster på förhand endast från de två yttergrupperna – högerns ID och vänsterns GUE/NGL.
– Därför att den inte lever upp till de krav vi måste ställa på en ny kommission vad gäller klimatet, men också demokrati och rättsstatsfrågor, säger Malin Björk (V).
Svenska tillträdande EU-kommissionären Ylva Johansson är hoppfull inför omröstningen.
– Det känns bra. Jag känner mig redo, säger hon på en pressträff i Strasbourg.
Om det blir ett klartecken kan den nya kommissionen formellt tillträda på söndag den 1 december. I så fall väntar en rejäl rivstart för inrikeskommissionären Johansson, som direkt på måndagsmorgonen får träffa EU-ländernas inrikes- och justitieministrar i Bryssel.
– Det som är mest brådskande är att hitta vägar framåt för en ny pakt om migration och asyl, säger Johansson, som i december och januari ska försöka besöka samtliga EU-länder för att diskutera situationen.
Första resan går redan nästa onsdag då hon tillsammans med grekiske kollegan Margaritis Schinas åker till Aten.
Schinas roll, som ansvarig för att ”främja den europeiska livsstilen”, har väckt frågor om hur mycket han som formellt överordnad vice ordförande kommer att styra över migrations- och asylpolitiken.
Inte mycket, blir dock svaret om man frågar hans svenska kollega.
– Vi jobbar inte parallellt. Det är jag som är ansvarig för alla förhandlingar. Det kan bara vara en som är det. Det är jag som är ansvarig för hela migrationspaketet, säger Ylva Johansson.
– Margaritis Schinas har en samordnande roll. Vi kommer att resa tillsammans till en handfull av länderna. Resten kommer jag att träffa själv, säger den tillträdande inrikeskommissionären i Strasbourg.
Fakta

Ursula von der Leyens EU-kommission

Tysklands förra försvarsminister Ursula von der Leyen har redan nominerats och godkänts av EU-parlamentet som ny ordförande för nästa EU-kommission. Om EU-parlamentet på onsdagen godkänner hela hennes kommission kan den tillträda från den 1 december och då ersätta Jean-Claude Junckers avgående lag.

Kommissionen består tills vidare av 27 ledamöter, inklusive von der Leyen. Storbritannien har inte nominerat någon ledamot med hänvisning till att man just nu är inne i en valkampanj. Den nuvarande regeringen i London hoppas dessutom att man ska kunna lämna EU så pass snart att man inte behöver ha någon ny kommissionär.

Ledamöterna i kommissionen har nominerats av regeringarna i sina hemländer, men ska inte agera som företrädare för sina länder. Av de 27 ledamöterna är 15 män och 12 kvinnor, däribland svenska Ylva Johansson.

Fakta

Från Hallstein till von der Leyen

Efter tolv män blir Ursula von der Leyen första kvinna att leda EU-kommissionen. Så här ser "regentlängden" ut sedan 1958:

1958–67: Walter Hallstein, Västtyskland.

1967–70: Jean Rey, Belgien.

1970–72: Franco Maria Malfatti, Italien.

1972–73: Sicco Mansholt, Nederländerna.

1973–77: François-Xavier Ortoli, Frankrike.

1977–81: Roy Jenkins, Storbritannien.

1981–85: Gaston Thorn, Luxemburg.

1986–95: Jacques Delors, Frankrike.

1995–99: Jacques Santer, Luxemburg.

1999–2004: Romano Prodi, Italien.

2004–14: José Manuel Barroso, Portugal.

2014–19: Jean-Claude Juncker, Luxemburg.

2019–: Ursula von der Leyen, Tyskland.

Fotnot: Sedan Santer tvingats avgå i en förtroendeomröstning leddes kommissionen under sommaren 1999 av den spanske kommissionären Manuel Marín.

Gå till toppen