Annons

Annons

Annons

Nord & Francke

2 x att ta itu med en smutsig byk

Vi har slukat Matilda Gustavssons ”Klubben”. Och så diskuterar vi städning (igen) efter att ha läst Malin Haawinds ”Satans skit – en bok om smuts”.

Bild: Thron Ullberg

Annons

Vi har förstås slukat ”Klubben – en undersökning” av Matilda Gustavsson och borrar oss ner i den ur flera olika vinklar:

• Reporterjaget, transparent med sitt tvivel och tillvägagångssättet – hur hon jobbar sig fram till publiceringen (Majgull Axelsson kallar henne den anständiga reportern i sin recension i DN).

Annons

Annons

• Tystnadskulturen och konspirationsteorierna.

• Hysterin, den kvinnliga kontra den manliga.

Matilda Gustavssons journalistik ledde till att Sara Danius började ta tag i Svenska Akademiens smutsiga byk.

Här kommer en radioövergång:

Har svenskars hem blivit renare, mer städade? Ingen aning. Men många vill presentera PERFEKTION, det vet vi, när de lägger upp bilder på sina hem som påminner om bostadsannonser; som om ingen lever i hemmet utan allt är bara en tom scenografi. Och som en märklig parallell kan vi konstatera att de offentliga toaletterna nog aldrig har varit skitigare. Vi pratar om städning med anledning av Malin Haawinds bok ”Satans skit – en bok om smuts”. Varför detta ämne är så laddat? Vi som inte ärvde husmorsknepen kring städning ärvde tyvärr skammen kring smuts.

Här lyssnar ni, eller på de vanliga ställena:

Nord & Francke på Instagram!

Här finns vi på Facebook!

Vår podd är här!

Mejla oss!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan