Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Böckerna som utspelar sig i Vellinge

Ystad har sin Kurt Wallander. Camilla Läckberg har gjort Fjällbacka känt. Falsterbo har tagit ett stort kliv in i litteraturen med Olséni-Hansens feelgood-deckarserie Mord i Falsterbo. Men det finns fler, för den som är sugen på att läsa böcker som utspelar sig i bekanta miljöer.

Minst två Mord i Falsterbo-böcker till är att vänta av författarduon Christina Olséni och Micke Hansen.Bild: Sandra Henningsson
För författarduon Christina Olséni och Micke Hansen var valet att förlägga handlingen till Näset enkelt.
– Vi bor här båda två och jag är uppvuxen här, så det föll sig naturligt. Det är lättare att gräva där du står, säger Christina Olséni.
I Badhytten, Fågelskådaren och de andra böckerna i serien beskrivs gator, hus och restauranger som existerar i verklighet. Böckerna innehåller till och med kartor. Även vissa händelser och personer går att känna igen.
– I Turisten skriver vi om turerna i kyrkorådet. I Strandhotellet skriver vi om alla överklaganden. Vi fick veta att Vellinge och Djursholm är de platser i landet där det överklagas mest och tyckte det var lite roligt.
Är det ingen som tagit illa upp över att bli omskriven?
– De få som är med under eget namn är såklart tillfrågade. Jag tror läsarna märker att vi skriver med varm hand. Vi driver med stereotyper och vi gör det med kärlek, säger Micke.
I takt med att Mord i Falsterbo-böckerna blir allt mer lästa har de dykt upp i resereportage och turisttidningar runt om i landet.
– Många har skrivit till oss och berättat att de tagit våra böcker som guideböcker och gått runt och tittat på alla platser, säger Christina Olséni.
Riktigt allting är dock inte sant. Polisstationen i Skanör har väckt huvudbry hos en del Mord-i-Falsterbo-turister.
– Det är många som har gått och letat efter den polisstationen, säger Christina och skrattar.
Finns det något som gör att Näset lämpar sig som litterär miljö?
– Miljön är jätteviktig för Mord i Falsterbo-böckerna. Många har en bild av Falsterbo som sommarort och det ska vara blå himmel på omslagen. I verkligheten är Falsterbo ju, tack och lov, inte en ort där det begås så många mord, så kontrasten blir desto roligare. Blå himmel och mord, säger Micke.
– Och så är det blandningen av folk. Åretruntboende som blandas med sommargäster och Falsterbo horse show-människorna och fågelskådarna. Krocken mellan helårsboende och turister, äldre och yngre och olika samhällsklasser är kul. Det är ju något speciellt med Vellinge kommun, säger Christina Olséni.
Även läsare som aldrig satt sin fot på Näset har en bild av Falsterbo, konstaterar författarna.
– Det mondäna Falsterbo, det är lite kul att driva med den bilden, som ju delvis är sann. Falsterbo låter fint, säger Christina Olséni.
Men de andra delarna av Vellinge då – som Hököpinge, Västra Ingelstad, varför får inte de vara med i böckerna?
– Vi driver lite med Håslöv, jag vet inte riktigt varför vi tycker Håslöv är så roligt. Men vi har valt att hålla handlingen till Skanör-Falsterbo.
Tror ni någon annan typ av böcker skulle passa att utspela sig här?
– Det pratas ju mycket om drogproblematiken här nere. Man kanske inte skulle kunna göra en Snabba Cash, men en allvarligare bok som skildrar livet bakom fasaderna, det trasiga bakom det fina, det skulle säkert bli bra, säger Micke Hansen.
Cecilia Lindblad har också gett ut deckare som utspelar sig på Näset. Polisinspektör Monica Blom är huvudperson både i Och sedan aldrig mer och uppföljaren Det havet gömde. Själv bor Cecilia sedan många år i Stockholm.
– Jag har vuxit upp i Skanör–Falsterbo. Det är där jag känner mig mest hemma. Även om jag flyttade till Stockholm när jag pluggade så återvände jag varje sommar. Det är väl något med barndomsrötterna. Sedan är det mer spännande att skriva om en sådan plats. Det finns väldigt mycket litteratur som utspelar sig i Stockholm och andra storstäder.
Cecilia har valt att döpa om och hitta på egna namn på befintliga gator och platser.
– Jag vet själv precis var de ligger, men om jag skriver om en otäck person vill jag inte peka ut ett visst hus där personen bor.
Är det något med Näset som gör att det passar för just deckare?
– Det finns ju många deckare som utspelar sig på liknande ställen – Fjällbacka, Ystad. Småstäder lämpar sig bra för deckare, det är där folk håller koll på varandra. Men att jag skriver deckare beror egentligen på att det är det jag själv läser och gillar.
Finns det någon annan plats i Vellinge du vill skulle vilja skriva om?
– Jag har börjat så smått med trean i serien och den utspelar sig mer på landet, i Hököpingetrakten, även om det inte kommer att heta så i boken.
Fakta

Böcker som, mer eller mindre, utspelar sig i Vellinge kommun.

• Olséni-Hansens Mord i Falsterbo-serie.

• Cecilia Lindblads deckare om polisinspektör Monica Blom.

• "En simtur i sundet" av Sigrid Combüchen, tar avstamp i Skanör.

• "Hökautostradan" av Anita Eklund Lykull. Här kallas Höllviken/Ljunghusen för Ljungviken.

• "Högre än alla himlar" av Louis Boije af Gennäs, utspelar sig delvis på stranden i Falsterbo

• "Sommaren med Pim" av Cajsa Winqvist, en ungdomsbok som utspelar sig på Falsterbo Horse Show.

• Lars Melin har skrivit en dokumentärroman som heter "Skanörsliv".

• I boken ”Skrönor vid sundet” finns ett par sägner om livet kring bland annat Foteviken.

• Per Nilssons ”Ett annat sätt att vara ung” sägs utspela sig på Sandeplanskolan men skolans namn nämns inte.

•"Ordbrodösen" av Anna Arvidsson har några scener som utspelar sig på Näset.

• Mats O Svenssons "En man med temperament"-trilogi, utspelar sig bland annat i Skanör–Falsterbo.

•Ida Boethius har inspirerats av sin uppväxt i Höllviken i "Vägen till dig".

Listan är framtagen med hjälp av bibliotekarierna på Höllvikens bibliotek.

Gå till toppen