Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danmark brände mer kol förra året

Efter kraftiga minskningar tidigare år eldade Danmark något mer förorenande kol under 2018 än året före, enligt statistik från Energistyrelsen som DR rapporterar om.

Så här ska den danska energiproduktionen se ut, enligt regeringen. Men än återstår en del arbete i den gröna omställningen. Arkivbild.Bild: Jens Dresling/AP/TT
Rasmus Munch Sørensen, enhetschef på Energistyrelsen, kallar det ett ”tillfälligt gupp på vägen” när nu landet storsatsar på vindkraft.
– Vi får fler vindmöllor och havsvindparker, och vår el och fjärrvärme blir grönare och grönare.
– Men det blåste lite mindre 2018 än normalt, Det gör att vi måste köra lite extra med kraftverk, varav några fortfarande går på kol. Utöver det måste vi köpa lite extra ström från utlandet.
Klimatminister Dan Jørgensen (S) är mer oroad.
– Det är möjligt att det handlar om bara en liten stigning, men man ska ha i åtanke att vi behöver en markant nedgång. Detta understryker hur bråttom vi har, säger han till DR.
Jørgensen är just i färd med att förhandla fram en ny klimatlag, som ska tvinga Danmark att få ned koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030.
Kolförbrukningen har redan fallit med just 70 procent, jämfört med 1990.
Gå till toppen