Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledningen för Operation Rimfrost: Orimligt hoppas på snabba resultat

Polisens fordonskontroller har ökat. Knarkbeslagen har blivit fler. Uppmärksamheten kring kända kriminella har ökat – också hos Kronofogden, Migrationsverket och Skatteverket.
På onsdagen samlades ledningen för Operation Rimfrost i Malmö. Beslutet blev att hålla trycket uppe i insatserna mot dem som misstänks för knarkhandel, sprängningar och skjutningar.

Stefan Hector, nationell kommenderingschef och Stefan Sintéus, regional kommenderingschef ger en lägesbild om operation Rimfrost i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
– Vi kan inte ställa ut löften om att lösa problemen med sprängningar och skjutningar efter si och så många månader. Det kan ta tre, sex eller tolv månader. Det får vi se efterhand som händelserna utvecklar sig, säger Stefan Hector, operativ chef på Noa och nationell kommenderingschef för Operation Rimfrost.
– Det är en komplex bild som växer fram i vårt kartläggningsarbete. Vi ser att vi kan länka samman nationella ärenden med det vi ser här i Region Syd, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus, regional kommenderingschef för Operation Rimfrost.
Den bild som de förmedlar är att polisinsatserna så här långt inte har lett fram till några spektakulära resultat.
Den som trodde att ett stort antal misstänkta mördare snabbt skulle gripas lär bli besvikna sedan det svenska polisväsendet kraftsamlat för att stoppa den våldsvåg som drabbat Malmö, Göteborg, Helsingborg, Stockholm och en rad andra storstäder.
När Sydsvenskan ber Stefan Sintéus att kvantifiera resultaten efter två veckors arbete pekar han på ett antal siffror:
• Polisen har tagit 727 gram marijuana i beslag.
• Dessutom har 278 gram hasch beslagtagits.
• 2 438 narkotiska tabletter har konfiskerats.
• Tre pistoler, ett hagelgevär och sex övriga vapen har tagits i beslag.
• Tre efterlysta personer har gripits.
Dessutom har insatser gjorts mot "springpojkar och personer högre upp i näringskedjan" för att stoppa den öppna droghandeln i Malmö.
– Vi ser redan bra resultat. Vi ser vilka individer vi kan gå vidare med. Vi hoppas att vissa av de här individerna hamnar bakom lås och bom, säger Stefan Sintéus.
Stefan Hector, nationell kommenderingschef hos Polisen, ger en lägesbild om operation Rimfrost i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
Ett antal personer har gripits på olika håll i landet under operationens gång. Enligt Stefan Hector gjordes en av de hittills viktigaste insatserna i Region Väst under tisdagen.
– Då gjordes ingripanden som skapar oro för skjutningar och sprängningar här i Region Syd, säger Stefan Hector, som inte vill gå närmare in på om ingripandet gällde knarkhandel eller någon annan kriminell verksamhet.
Både Stefan Hector och Stefan Sintéus underströk på en presskonferens att det är orimligt att hoppas på snabba resultat av den pågående kraftsamlingen mot gängkriminaliteten.
Målet är i ett första skede att minska tillgången till vapen och sprängämnen, att minska antalet kriminella aktörer som är beredda att skjuta och spränga samt att genom en ökad polisnärvaro minska tillfällena för kriminella personer att begå grova vapenbrott.
– Vi ska dessutom öka tryggheten i samhället och stärka allmänhetens tilltro till rättskedjan, säger Stefan Hector.
Vid onsdagens samverkansmöte hade de båda kommenderingscheferna ett uppföljningsmöte med företrädare för åklagarmyndigheten, kriminalvården, Sveriges kommuner och landsting, tullen, Statens institutionsstyrelser, Kustbevakningen, Migrationsverket, kronofogden och Skatteverket – de myndigheter som medverkar i Operation Rimfrost.
– Vi har bestämt oss för en kunskapsdelning som leder till att människor grips och lagförs, säger Stefan Sintéus.
Gå till toppen