Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malexandermördare kan vara fri om fyra år

Tony Olsson (numera Byström), en av de dömda för Malexandermorden, får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 års fängelse. Som tidigast kan han släppas fri om fyra år.

Händelseförlopp.Bild: Johan Hallnäs/TT
Örebro tingsrätt gör bedömningen att risken för återfall i allvarlig brottslighet är låg. Enligt rådande praxis blir den dömda i regel villkorligt frigiven efter att ha suttit av två tredjedelar av tiden.
– Han ska avtjäna 23 år och fyra månader och har redan suttit 19 år och fyra månader. Det är fyra år kvar tills han som tidigast kan komma ut, säger rådmannen Andreas Rung till TT.
– Men det här ska som sagt först vinna laga kraft. Det kan hända att åklagaren överklagar, fortsätter han.
Både Kriminalvården och Rättsmedicinalverket anser att det inte längre finns någon risk för att den dömde ska återfalla i brottslighet. Det finns inte heller någon misskötsamhet som hindrar att man tidsbestämmer straffet.
– Det är en bedömning som vi delar. Det finns inte längre någon konkret risk för återfall.
Tony Olsson dömdes 2000 till livstids fängelse efter polismorden i Malexander 1999, då två poliser sköts ihjäl på nära håll med sina egna tjänstevapen.
Han har flera gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men då fått nej.
Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, även de dömda för samma mord, har tidigare fått avslag när de ansökt om att få tidsbestämda straff.
Fakta

Från livstid till tidsbestämt straff

En person som dömts till livstids fängelse kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter att ha avtjänat minst tio år av straffet. Om domstolen beviljar ansökan får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, vilket är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige.

Alla ansökningar om tidsbestämt straff avgörs i Örebro tingsrätt. Deras bedömning bygger bland annat på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket om hur personen har skött sig på anstalten samt risken för återfall i grovt brottslighet.

Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten.

Källa: Kriminalvården

Fakta

Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö. I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

Gå till toppen