Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plastgran miljövänligare i långa loppet

Sparar man sin plastgran under många år vinner den klimatmatchen över en riktig gran. Arkivbild.Bild: Torstein Bøe/NTB/TT
Forskare från Italien har undersökt viken julgran som är mest klimatsmart – den från skogen eller den i plast? Den konstgjorda är bäst, förutsatt att man använder den riktigt länge, lyder slutsatsen.
Studien har genomförts vid universitetet i Florens och forskningsgruppen har gjort en livscykelanalys av olika typer av julgranar för att undersöka klimatbelastningen. På kort sikt är den naturliga granen bäst, men sparar man sin plastgran och använder den i många år vinner den ur klimatsynvinkel, rapporterar Lantbrukets affärstidning ATL.
– Om jag tar hand om mitt fina konstgjorda träd och byter det vart 20:e år, då är det naturliga trädet sämre för klimatet än det konstgjorda trädet efter 16 år, säger Andrea Laschi, en av forskarna, till ATL.
Forskarna har undersökt granarnas hela livslängd, från produktion till dess att de slängs. Beståndsdelarna i kinesiska plastgranar har vägts och man har undersökt hur mycket plast och metall de innehåller. Samtidigt har man räknat på hur mycket diesel och växtskyddsmedel som gått åt för att odla en gran.
Gå till toppen