Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SEB-kunder med band till många skandaler

Många SEB-kunder med konto i främst Baltikum, och de bolag de handlar med, kan knytas till en hel katalog med välkända och misstänkt brottsliga upplägg. Fler har blivit rättsfall eller avslöjats av framstående grävande journalister. SEB bedyrar att man anmäler misstänkta brott.

Ett av bedrägerierna handlar om saltade fakturor som gjorde att bränslet på Moskvas flygplats Sjeremetjevo fördyrades. Arkivbild.Bild: Pavel Golovkin/AP/TT
Här är några exempel på uppläggen.
Miljardbedrägeriet i Moskva
Upplägget handlade om bedrägeri med flygplansbränsle vid Moskvas internationella flygplats Sjeremetjevo.
Mellan 2003 och 2008 rapporteras flygplatsen ha köpt bränsle genom en lång kedja med skalbolag som mellanhänder i stället för direkt från raffinaderierna. Leveranserna gick däremot raka vägen, utan mellanhänder. Bränslepriset höjdes på så vis med uppemot 40 procent. Enbart 2006–2007 mjölkade dessa ”spökbolag” flygplatsen på omkring 1,5 miljarder kronor. Det fick resenärerna sedan i flera år betala genom höjda flygbiljettpriser. Affärerna anses också ha inneburit skatteflykt på mer än 350 miljoner kronor.
Inte mindre än 29 av SEB:s kunder har slussat pengar till eller från tre mystiska bolag som misstänks för svindeln.
Döden i Wien
I slutet av 2008 polisanmäler Erich Rebasso sig själv. Den österrikiske advokaten skriver till polisen att ryska affärsmän anlitat honom för att tvätta uppemot 800 miljoner kronor. De är uppdelade i 150 transaktioner och går till bolag i skatteparadis, men med bankkonton i bland annat Baltikum.
Rebasso styrker överföringarna med fejkade fakturor där hans advokatbyrå påstås köpa allt från möbler och elektronikvaror till frukt, grönsaker och fryst sill. Fisken köper han för cirka 7 miljoner kronor inom loppet av två dagar.
Minst tolv av SEB:s kunder i Baltikum har slussat pengar mellan sig och tre av de bolag som Rebasso skickade stora summor till från sina ryska uppdragsgivare, visar läckan från Ükio bank.
Pengarna betalas i enlighet med instruktioner som österrikaren får från ryssarnas anonyma e-postadresser.
Rebasso beklagar sig så småningom över att någon i Ryssland har lurat folk att investera i en påhittad fond som advokaten påstås sköta. När investerarna inte får något för sina pengar haglar ilskna mejl till Rebasso.
2010 lägger polisen ned utredningen. 2012 kidnappas Rebasso i ett garage och hans familj krävs på 4 miljoner kronor i lösesumma. Men ingen överenskommelse ingås och tre veckor senare hittas advokaten död i en skog utanför Wien.
Brittiska skolavgifter
Flera rika ryssar har skrivit in sina barn i brittiska, dyra privatskolor. Den brittiska tidningen The Guardian kunde i mars i år visa att flera av dem hade betalat stora summor i förskott, för flera terminer, på ett bräde. Skolorna var inte särskilt uppmärksamma på varifrån pengarna kom.
I ett fall betalades fem årsavgifter, men inte av barnens föräldrar, utan av ett bolag registrerat på den karibiska ön St Lucia. Kostnad: Omkring 3,7 miljoner kronor.
Inte mindre än 15 SEB-kunder har slussat pengar till eller från samma bolag, som också har en central roll i bedrägeriet vid Moskvaflygplatsen.
Den estniske ministern
När en bank har en kund som står makten nära måste denna granskas extra noga, enligt regler mot penningtvätt. Fallen med vissa av SEB:s kunder visar vilken risk man annars löper.
En av SEB-kunderna är bolaget Permina Shipping Company, registrerat på Cypern, men som företräds av en son till Ain Seppik, Estlands förre inrikesminister som alltså ansvarade för polisväsendet.
Inte nog med att familjens företag rapporteras ha överfört miljarder kronor till skalbolag med band till penningtvättsupplägg. När man tittar närmare på de företag som pengar slussas till möts man av en uppsjö skandaler. Några exempel:
Ett bolag misstänks ha använts i bedrägeriet vid Moskvaflygplatsen (se ovan).
En målvakt kan kopplas till människohandel med bosniska arbetare i Azerbajdzjan.
Andra målvakter nämns i samband med korruptionsskandaler i Colombia och Panama, samt den enorma mutaffären med den brasilianska byggjätten Odebrecht.
Familjen Seppik nekar till anklagelserna.
Cellisten som blev miljardär
Merparten av de 194 SEB-kunderna som TT och Uppdrag granskning har identifierat förekommer i en läcka från den nedlagda litauiska banken Ükio.
Ur delvis samma material avslöjades i mars i år den så kallade Trojkatvättomaten. Genom den kunde korrupta politiker och organiserad brottslighet tvätta pengar, smita från skatt och gömma tillgångar. Åtminstone 35 SEB-kunder i materialet handlar med bolag i det upplägget.
Tiotals miljarder kronor slussades genom tvättomaten, med band till personer i Vladimir Putins närhet. Cirka 600 miljoner kronor gick genom systemet till företag som förknippas med Sergej Roldugin, cellist och gammal vän till den ryske presidenten. Musikerns omotiverade förmögenhet avslöjades först i de så kallade Panamadokumenten 2016.
Tvätteriet fick sitt namn efter Rysslands tidigare största investeringsbank, Trojka Dialog (sedermera Sberbank), som upprättade och skötte upplägget.
SEB kommenterar fallen via sin presstjänst:
”Samtliga namn som vi fått ta del av i ert underlag på 194 namn är hanterade av SEB. 95 procent av kunderna är avslutade och flertalet anmälningar till relevant finanspolis har lämnats in. En majoritet av dessa avslutades för ett decennium sen eller ännu längre tillbaka i tiden. SEB tar vårt ansvar, att förebygga, upptäcka och rapportera misstänkt finansiell brottslighet på största allvar.”
Gå till toppen