Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kupp mot Zlatan-statyn: ”De borde skämmas”

Ilskan mot Zlatan Ibrahimovic affärsbeslut riktas mot hans nya staty i Malmö. Tusentals personer kräver att den flyttas – och på onsdagen hängde någon först upp en toalettsits i statyn. Därefter täcktes statyns huvud med en säck.
– De som gör det här är korkade, säger skulptören Peter Linde.
Under onsdagskvällen utsattes statyn för vandalisering med sprayfärg och bengaler.

Vid lunchtid på onsdagen hade någon hängt upp en toalettsits i Zlatan-statyn.Bild: Johan Nilsson/TT
Nyheten om att Zlatan Ibrahimovic blir delägare i Hammarby slog ned som en bomb på onsdagsmorgonen, bara en dryg månad efter att Zlatan-statyn invigdes utanför Stadion i Malmö.
– Min staty kommer att skyddas av mina fans, av många från Rosengård, sade Zlatan själv under invigningen.
Nu skyddas den av få. Närmare 3 000 personer har på onsdagseftermiddagen skrivit på en digital namninsamling för att avlägsna statyn från området. Vid lunchtid hängde någon upp en toalettsits över armen på skulpturen.
Sabotaget får skulpturens konstnär, Peter Linde, att reagera.
– De som gör sådant här borde skämmas. Den dumheten är så total. Att ägna sig åt den typen av meningslös krigsföring är fullkomligt idiotiskt. Det vittnar om att de som gör det här är de som är korkade, och ingen annan, säger han till TT.
Senare under onsdagseftermiddagen hade toaringen kompletterats med en sopsäck som täckte över statyns huvud.Bild: PETTER ARVIDSON
Senare på eftermiddagen täcktes huvudet på statyn av någon form av plastsäck och stjärnans namn på sockeln var övertejpat med silvertejp.
Dessutom har någon klistrat på ett Markus Rosenberg-klistermärke på statyn. Uppståndelsen har fått polisen att sätta in extra bevakning i form av två ridande poliser under onsdagen.
Framåt kvällen hade plastsäck och toasits plockats bort, och en ordningsvakt höll koll på statyn.
Peter Linde jobbade i ungefär två år för att få färdigt statyn. Han vill inte se den någon annanstans.
– Varför vill de plötsligt flytta den? De var glada för några veckor sedan. Jag kan inte förstå resonemanget, det är inte krig det handlar om, det är fotboll.
– Det vore så dumt att flytta den. Jag hoppas verkligen inte att de lyder mobben nere i Malmö. Ha kvar den, gläds åt den, så kan jag göra en ny som kan stå i Stockholm. Han kan få stå på flera ställen.
Senare under onsdagskvällen utsattes statyn för vandalisering med bengaler och sprayfärg.
Zlatans namn hade tejpats över.Bild: PETTER ARVIDSON
Gå till toppen