Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Zicken zöderkiz.

Delägare Ibrahimovic.Bild: HAMMARBYFOTBOLL.SE
Kompisen i Stockholm, gravt grönvit, hörde av sig på mejl på onsdagsmorgonen. På bilden stod Zlatanstatyn vid Stadion i Malmö draperad i en Bajenhalsduk. Min kompis skrev:
”SurSkåne, flytta tillbaka statyn till Sthlm. Södermalm!”
Få kan som Zlatan Ibrahimovic röra upp känslor. Att han nu äger cirka en fjärdedel av aktierna i Hammarby Fotboll AB och samtidigt förklarar att han tänker jobba för att göra Bajen bäst i Skandinavien, ger reaktioner. Så klart. Det är inga vackra omdömen somliga ljusblå fans i och omkring Malmö häver ur sig. Många är besvikna. För att uttrycka det milt.
I en intervju i Sportbladet säger Zlatan: ”Men det här har inget med mig som fotbollsspelare att göra. Jag tror att de i Malmö är glada för min skull.”
Glada för att Zlatan, legenden från Malmö, nu omfamnar 08-klubben Hammarby IF och vill använda sina pengar, sitt nätverk och sitt namn för att göra Malmö FF:s allsvenska konkurrent störst, bäst och vackrast? Skulle inte tro det.
Det här är biznizz. Och det vore rakare och ärligare om Zlatan stod för att det här handlar om en affär bland andra – bland parfym, vitaminvatten och bettingbolag.
Förmodligen smartare också.
Hammarby kan visst bli en god affär. Men givet är det inte. Särskilt inte när Bajenfans uttrycker oro för att Zlatan är mer intresserad av att utveckla Zlatan än att utveckla Hammarby.
Innerst inne förstår nog även affärsmannen Zlatan Ibrahimovic att affärer är känslor, precis som idrott är känslor. Om han skött det snyggt – och visat ödmjukhet gentemot alla som hyllar honom för allt han gjort för fotbollskonsten, MFF, staden Malmö och invandrarkidsen, hade nog hans affärer haft större chans att lyckas. Men det är klart, då hade väl inte Zlatan varit Zlatan.
Zlatan är så stor, så stor. Egentligen stor nog att räcka för både Södermalm och Malmö.
Gå till toppen