Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlatanstatyn vandaliserad – brändes med bengaler

Zlatans besked om att han går in som delägare i Hammarby har väckt starka känslor i Malmö. Under onsdagskvällen utsattes statyn vid Stadion för vandalisering med bengaler av ett flertal maskerade personer. Dessutom sprejmålades ett rasistiskt budskap på marken vid statyn.

Bild: Patrick Persson
Polisen larmades till Stadiontorget vid klockan 20.40.
– Vi fick information om att några hade klottrat på statyn med sprejfärg, och att man haft bengaler med sig. Vi har letat efter personerna i området, men inte hittat dem, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisens ledningscentral.
Skärmdump från en läsarfilm.Bild: Läsarbilder
Flera bengaler har hållits mot Zlatanstatyns fötter och orsakat skador. Enligt uppgifter till Sydsvenskan så ska det ha varit ordningsvakter som gick en rond på Stadionområdet som såg vandaliseringen på håll och slog larm till polisen. När de närmade sig platsen ska de maskerade personerna ha flytt.
– När vi kom till platsen hade personerna tagit sig där ifrån. Ingen är gripen och vi har inga misstänkta i nuläget, säger Jimmy Modin.
Bild: Patrick Persson
Enligt Sydsvenskans fotograf på platsen låg det sex till sju bengaler på marken bredvid statyn. På marken framför statyn har någon också skrivit ”Cigani dö" med sprejfärg. Cigani betyder zigenare på flera östeuropeiska språk.
Polisen tog bengaler och en sprejburk i beslag.Bild: Patrick Persson
På videofilmer som cirkulerar i sociala medier syns hur flera maskerade personer står runt statyn samtidigt som en eller flera antända bengaler hålls mot statyn. Samtidigt skriker personerna förolämpningar som ”Judas”.
Polisen rubricerar ärendet som skadegörelse.
Under natten sattes ett staket upp runt statyn.Bild: Mattias Pehrsson
Gå till toppen