Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ett svart hål som inte borde finnas

Astronomer har upptäckt ett svart hål i vår galax, Vintergatan, av en storlek som utmanar modellerna för hur stjärnor utvecklas, enligt en forskningsartikel i Nature.

En historisk bild med omgivningen till ett svart hål, publicerad i april.Bild: ESO/TT
Det svarta hålet LB-1 befinner sig 15 000 ljusår från jorden och har en massa som är 70 gånger större än solen. Enligt Liu Jifeng, professor vid Kinas nationella astronomiska observatorium, och den som lett forskningen, är det dubbelt så mycket som vad vetenskapen trodde var möjligt.
Allmänt anses två typer av svarta hål existera. Dels de mer vanliga med upp till 20 gånger mer massa än solen, dels de supermassiva som har miljoner eller till och med miljarder gånger mer massa och som brukar trona i centrum av galaxer.
Men LB-1 är alltså något däremellan.
”Nu måste teoretikerna ta sig an utmaningen att förklara det här svarta hålet”, säger Liu Jifeng i ett uttalande.
Astronomerna är bara i början på att få grepp om överflödet av svarta hål och vilka mekanismer som skapar dem, påpekar fysikern David Reitze vid California institute of technology, som inte varit med om upptäckten av LB-1.
– Detta innebär att det här är en ny slags svart hål, bildat av andra fysiska mekanismer, säger han till AFP.
Gå till toppen