Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönt ljus för valfrihet i äldrevården

Efter många turer har Svedalas politiker beslutat att införa lagen om valfrihet, LOV, inom äldreboende, och öppnar därmed för privata aktörer.

På onsdagen klubbades beslutet i kommunfullmäktige: Äldre ska själva få välja vårdboende, även bland privata alternativ som godkänts av kommunen.
Frågan har bland annat lett till ett extrainsatt möte med socialnämnden, efter att Sverigedemokraterna meddelat att partiets ledamöter ”röstat fel” i nämnden. Ett uttalande som i sin tur ledde till att Eva Borgelin (SD) lämnade sina politiska uppdrag i protest.
Efter återremiss vid senaste mötet i fullmäktige har ärendet tagit ett nytt varv till kommunstyrelsen.
På onsdagen röstades förslaget igenom, men först efter en ny debatt.
Ambjörn Hardenstedt (S) lyfte bland annat fram att man vill se en vård utan vinstintresse.
– Det skapar en mer fragmenterad och ojämlik vård, sa han, och påpekade att man riskerar sämre arbetsvillkor för personalen om man öppnar för omsorg i privat regi.
Socialnämndens ordförande Per Mattsson (M) menade istället att valfriheten säkrar kvaliteten.
– Ingen brukare väljer sämre kvalitet. Jag tror också att personal uppskattar att det finns två arbetsgivare att välja mellan.
Gå till toppen