Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handels: Julmusik påfrestande för personal

Musiken som spelas i butiker under julhandeln kan vara påfrestande för personalen, enligt Handels. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Julmusiken som ljuder ur högtalarna i butiker runt om i landet kan vara påfrestande för personalen, enligt en undersökning som fackförbundet Handels låtit göra.
I undersökningen, där butikernas skyddsombud fått svara på frågor om julmusiken, framkommer att 50 procent av de tillfrågade anser att julmusiken är mer påfrestande än den musik som spelas i butikerna under resten av året.
”Att julmusiken är mindre omväxlande och att personalen inte har inflytande över den blir ett arbetsmiljöproblem. Musiken finns bara där, att stå ut med under hela arbetsdagen i en redan stressig julhandel”, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels och författare till rapporten, enligt ett pressmeddelande.
Julmusiken tycks dela personalen i två läger, enligt rapporten, där vissa ser den som något positiv som bidrar till bra stämning, medan andra beskriver musiken som tortyr.
”Julmusik blir i många butiker en symbol för det som skapar sämre arbetsmiljö genom brist på variation, och ständigt upprepade slingor”, säger Stefan Carlén.
Gå till toppen