Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkt penningtvättkund ägde skånskt bolag

En av SEB:s misstänkta penningtvättkunder har ägarintressen i en före detta teleoperatör i Skåne. Det rapporterar SVT Nyheter som tillsammans med TT tidigare i veckan avslöjade mångmiljardflöden till den svenska storbanken via riskkunder i Baltikum.

Bild: Robert Henriksson / SvD / TT
Enligt SVT Nyheter har Skåneföretaget, Supertel Sverige, hanterat belopp i 100-miljonersklassen under tio års tid utan att ha vare sig anställda eller verksamhet i Sverige.
Supertel Sverige har juridiskt säte i Malmö medan bolagets adress numera går till en bokföringsbyrå i Hörby.
– Vi hade i uppgift att sköta den svenska bokföringen. Vi fick underlaget på engelska och sedan översatte vi till svenska, säger Hans Ola Troedsson till SVT Nyheter, som driver bokföringsbyrån hemifrån tillsammans med sin fru.
Supertel Sverige startades i Malmö i slutet av 1990-talet med erbjudande om telefoni via internet. Efter några år bytte det ägare och bakom dem fanns ryska intressen. Verksamheten krympte, och 2005 fanns inga anställda kvar alls. Det var då bokföringsbyrån kom in i bilden, uppger SVT Nyheter.
– Vi blev väldigt förvånade när vi blev kontaktade. Samtalet skedde ju på engelska, och vi hade inte annonserat efter kunder. De hade hittat oss på Gula Sidorna, säger Hans Ola Troedsson till SVT Nyheter.
Supertels ägare finns med i SVT-programmet Uppdrag Gransknings lista med nästan 200 SEB-kunder som kan misstänkas för penningtvätt. SEB-kunden heter Loral Group och är registrerad i Brittiska Jungfruöarna.
Transaktionslistor visar hur Loral Group har fört över pengar till ett bolag i Belize, vid Karibiska havet, via bankkonton i Baltikum. Mottagaren var kund i Ukio bank, en bank som senare utreddes för penningtvätt. Betalningarna gjordes 2009.
Spåren från Loral Group går också till Supertel Sverige. Bolaget i Brittiska Jungfruöarna uppges finnas med i en komplicerad ägarstruktur runt Supertel, med fler skatteparadis involverade.
Från 2008 och framåt har SVT grävt fram belopp och tillgångar i 100-miljonersklassen som inte förklaras i Supertels redovisning. Under ett enda år, 2008, steg Supertels omsättning från 1,5 miljoner till 147 miljoner kronor.
– Vi tog kontakt med revisorn och frågade, för vi ville ju inte att det skulle vara något skumrask. Men han sa att det var i sin ordning, säger Hans Ola Troedsson till SVT Nyheter.
Gå till toppen