Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rosenbergs perfekta slut – segerskytt framför klacken

Markus Rosenberg snodde åt sig huvudrollen i sin avskedsföreställning på Stadion med segermålet i slutsekunderna mot Dynamo Kiev, 4–3.
– Det var så här vi hade tänkt oss. Det blev en helt okej kväll, sa han.

Markus Rosenberg samlad och fokuserad inför sin sistaBild: MATHIAS BERGELD
Strax före klockan nio på torsdagskvällen vandrade Markus Rosenberg in på ett fullsatt Stadion för sista gången i spetsen för sitt Malmö FF. Han möttes av ett mäktigt tifo som ringade in hans tid i föreningen från 5-årig knatte med en Festis i handen till 37-årig klubbikon med bara en hemmamatch kvar i karriären.
”Jag har varit med om dig/Jag kan aldrig förlora dig” löd budskapet i versaler på två enorma banderoller, plockat ur Jacques Werups kärleksdikt Envoi, men det är bara att vänja sig vid att slutet är nära.
Två gånger tidigare har Markus Rosenberg sagt att han ska sluta. Nu är det definitivt. Efter sista gruppspelsmatchen i Europa League borta mot FC Köpenhamn den 12 december hänger han upp skorna och blir en vanlig Rosenberg.
Nu stod han där nere på planen, fokuserad och sammanbiten i sin egen bubbla, i sin 370:e A-lagsmatch för MFF.
Supportrarnas mäktiga tifo tog andan ur många på Stadion.Bild: PETTER ARVIDSON
– Det var känslosamt innan matchen, men jag tyckte jag hittade hyggligt fokus ändå, sa Markus Rosenberg i Kanal 9.
Han satte sin prägel på sin avskedsföreställning genom att skicka in 2–2 mitt framför hemmaklacken nästan direkt efter sidbytet.
Sedan blev han olycksgubbe genom att orsaka frisparken som Dynamo Kiev utnyttjade till att göra 3–3.
Men revanschen kom som ett osannolikt slut på en era utan motstycke – en skarv som betydde 4–3 till Malmö FF när tilläggstiden tickat upp emot sex minuter.
– Jag hade missat ett jätteläge innan, så jag var inte säker på att sätta den. Den kärlek jag får här, den ger jag tillbaka, sa han.
Snacka om att pegga upp för sin egen tredje halvlek som hyllad MFF-ikon.
Nästan all publik stannade kvar på Stadion och medspelarna plåtade honom med sina mobiler när han vandrade in längs en ljusblå gång formad till nummer 9.
Det var hyllningar på storbildskräm från bl a förbundskapten Janne Andersson, som var Rosenbergs tränare i Halmstad som utlånad 2004. Sedan en parad av gamla tränare och andra viktiga personer i hans fotbollsliv: Jonas Olsson, kompis och klubbkamrat från West Bromwich, förra MFF-tränaren Åge Hareide, Pontus Jansson, Magnus Eriksson, Martin Dahlin...
Och så pricken över i: videon med Behrang Safari och Johan Dahlin i en hyllningslåt till Supermackan.
Markus Rosenberg såg ut att kämpa med tårarna och när familjen kom in på planen så brast det.
– Herregud, vad säger man en dag som denna. Det finns väl inte ord för att beskriva den kärlek jag har fått. Klubben har format mig till den jag är idag. Det är få förunnat att få växa in i Malmö FF. De sista sex åren är helt obeskrivliga, sa Markus Rosenberg och fortsatte:
– Vi kan väl summera de sex åren med den här kvällen, den blev väl helt okej. Fortsätt ställa höga krav, för det är det som gör att vi är där vi är.
Och så fick Hammarbys delälgare Zlatan Ibrahimovic en liten passning när Markus Rosenberg konstaterade att Malmö FF ska bli Skandinaviens bästa klubb...
Gå till toppen