Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svensk chef för EU i FN

Sveriges FN-ambassadör byter upp sig och blir nu hela EU:s representant i världssamfundet. – Tufft, men kul. Och viktigt, säger Olof Skoog om hattbytet i New York.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog (till vänster), här tillsammans med drottning Silvia. Arkivfoto.Bild: Bebeto Matthews/AP/TT
57-åringen värvas av EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett av hennes sista beslut inför att hon och hela den nuvarande EU-kommissionen nu avgår.
Utrikesminister Ann Linde (S) är inte alls missnöjd över att förlora sin representant i New York.
”Det är med glädje och stolthet jag som svensk utrikesminister tar emot beskedet att vår ambassadör Olof Skoog kommer att leda EU:s arbete på plats i New York. Sverige och EU har fått rätt person på rätt plats”, säger Linde i ett pressmeddelande.
Skoog har varit Sveriges ambassadör i FN sedan 2015 och får nu ansvar för att få EU-länderna att dra åt samma håll.
– Det känns som en viktig uppgift just nu när andra stora aktörer rycker och sliter i det internationella samarbetet. Det finns en stor efterfrågan att den europeiska unionen ska vara ett stöd för FN, det multilaterala samarbetet, internationella avtal och en regelbaserad världsordning, säger Skoog till TT.
Sitt nya jobb väntas han tillträda redan den 15 december. Vem som ersätter honom på den svenska stolen är ännu inte klart. Eller åtminstone inte offentliggjort.
– Det tror jag inte att jag får berätta än. Men jag tror att det kommer att kommuniceras rätt snart, säger Olof Skoog.
Gå till toppen