Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Statyvandaliseringen utreds som hatbrott

Polisen i Malmö utreder spraymålningen av Zlatan-statyn och ser det som ett rasistiskt hatbrott.

Den vandaliserade statyn över Zlatan Ibrahimovic utanför Stadion i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
Nyheten om att Zlatan Ibrahimovic köpt in sig i hos kunkurrenten Hammarby mottogs med ilska hos många Malmö FF-supportrar. Ibrahimovic-statyn utanför Stadion i Malmö vandaliserades med sprayfärg och vid foten har ett rasistiskt tillmäle samt ett dödshot skrivits: ”Cigani dö”, vilket betyder ”Zigenare dö”.
Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen skadegörelse och olaga hot, skriver flera medier.
Polisens presstalesperson Calle Persson säger till Sydsvenskan att det finns ett ”rasistiskt hatbrottsmotiv”. Det är Zlatan Ibrahimovic själv som är målsägare i fallet.
Ibrahimovics bostad i centrala Stockholm har också utsatts för vandalisering.
– Det finns en anmälan upprättad om skadegörelse och förundersökning är inledd. Någon har klottrat (Judas) och spridit ut surströmming. Vi har även tagit ett plakat i beslag, säger jourhavande förundersökningsledare Bengt Dahnell till Aftonbladet.
Det finns ingen misstänkt för skadegörelsen men polisen arbetar nu för att hitta vittnen till händelsen och undersöker om det finns övervakningskameror i området som kan ha fångat händelsen.
Tusentals Malmö FF-supportrar har skrivit på en namninsamling med krav om att Ibrahimovic-statyn ska flyttas från Malmö.
Gå till toppen