Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kent Leijon Jönsson: Tröstpoäng sköt upp tronskiftet i Skåne

Bevittnade vi ett maktskifte i skånsk hockey? Inte än – men tendenserna till ett tronskifte har funnits under hösten. Och förstärkes en smula.
Rögle tryckte nämligen dit Malmö Redhawks med 4–3 efter förlängning.
Malmö Redhawks Emil Sylvegård blir hållen av den assisterande domarenBild: NICLAS JÖNSSON
Avståndet upp till Rögle växte visserligen till sju poäng, men Malmö Redhawks stod för en tapper kamp i den kokande grytan till ishall i Ängelholm.
Derbyunderhållningen innehöll en mängd godsaker, både sura och salta.
Oscar Alsenfelt var knivskarp i kassen, möjligen med undantag för Rögles tredje mål. Emil Sylvegård uppträdde hett och fick vid ett tillfälle brottas ned av den assisterande domaren Ludvig Lundgren. Sjuttonårige backlöftet Helge Grans noterades för sin första SHL-poäng, en målgivande passning.
Anledningen till att Grans spelade var att Redhawks efter hand saknade tre ordinarie backar. Carl-Johan Lerby är skadad, Adam Ollas Mattsson var på sjuklistan och Niklas Arell tvingades tidigt utgå i derbyt efter en hård tackling.
Matias Lassen agerade ersättare tillsammans med tonåringarna Helge Grans och Linus Cronholm, som båda skötte sig med den äran och på kuppen fick några lager av skinn på sina näsor.
Malmö Redhawks har tre utmärkta SHL-säsonger bakom sig, som har gett hyfsat stora framgångar i slutspelet. Rögle har både varit ett och två steg bakom.
Under hösten har Rögles målmedvetna satsning burit frukt. Laget har bitvis sett ut och agerat som en konkurrent som kan hantera större uppgifter än någonsin förut i Ängelholmsklubbens historia.
Malmö Redhawks har däremot sakta gått motsatt väg. Kollektivet har känts aningen grått och välbehövlig spetskompetens har lyst med sin frånvaro. En påtaglig känsla har infunnit sig: har de senaste årens relativa succé varit produkten av en överprestation?
Insatserna under hösten har skvallrat om en guppig mellansäsong, vilket i och för sig räcker ganska långt för klubben om det ekonomiska mörka molnet samtidigt kan försvinna.
Insatsen mot Rögle lovade dock mer för Redhawks. När Alsenfelt spelar som gamle Alsenfelt, då lyfter hela laget.
Det räckte till en välförtjänt tröstpoäng i Skånederbyt.
Men Rögle fick sista ordet.
Och den grönvita klubbens supportrar kunde strö lite extra salt i såret för alla malmöiter genom att skandera ”Zlatan är grön och vit.” Ja, Hammarby och Rögle kör samma färgkod och det var en liten ramsa som säkert letade sig in under skinnet.
Gå till toppen