Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vandaliseringen av Zlatan-statyn utreds som hatbrott

Onsdagens vandalisering av Zlatan-statyn vid stadion rubriceras som skadegörelse och olaga hot. Zlatan Ibrahimovic är själv målsägande. Polisen menar att gärningspersonerna haft hatbrottsmotiv.

När polisen kom fram till Stadion vid 21-tiden var det sprejat hotfulla budskap och bränt med bengaler vid statyns fötter. Polisen säkrade bengaler och färgburkar på platsen.Bild: Patrick Persson
Polisen larmades vid flera tillfällen till stadionområdet under onsdagskvällen. Vid det första tillfället hade statyn av Zlatan Ibrahimovic fått en plastsäck runt huvudet och en toalettring runt ena armen.
Detta renderade inte i någon polisanmälan.
Det skedde däremot när 10-12 maskerade personer med brinnande bengaler närmade sig konstverket vid 20.40-tiden. Detta fick ordningsvakterna som som bevakade statyn att backa undan.
– Det har skett vandalisering i form av klotter på marken, färg på statyn, och man har eldat med bengaler på fötterna. Därefter lämnade gärningsmännen i västlig riktning, säger Calle Persson, Malmöpolisens presstalesperson.
Ingen misstänkt kunde gripas. Efter händelsen förstärktes bevakningen. En kvarlämnad sprejburk beslagtogs.
I den anmälan som upprättades efteråt rubriceras händelsen som skadegörelse och olaga hot med rasistiskt hatbrottsmotiv.
– Det har bland annat skrivits zigenare dö, säger Calle Persson.
Förundersökningen kommer troligtvis hanteras av Malmöpolisens specialutbildade hatbrottspoliser.
Ett hatbrottsmotiv är en grund för straffskärpning: skulle någon dömas i domstol för det olaga hotet riskerar personen att få hårdare straff.
Tre timmar senare, vid 23.40-tiden, kunde två personer gripas efter att ha klottrat på gamla stadion. Det rör sig om en 33-årig man och en 27-årig kvinna. Det är oklart vad de sprejat och om det har koppling till vandaliseringen av Zlatan-statyn.
De misstänkta personerna släpptes senare under natten, men är fortsatt misstänkta för skadegörelse, ett brott man sällan blir anhållen för.
Gå till toppen