Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Armlängds avstånd inom konsten under lupp

Regeringen vill granska tillämpningen av principen om armlängds avstånd inom kulturen. ArkivbildBild: Bertil Ericson/Scanpix/TT
Regeringen ger Myndigheten för kulturanalys i uppdrag att titta närmare på tillämpningen av principen om armlängds avstånd, skriver Kulturdepartementet i ett pressmeddelande.
Enligt principen om en armlängds avstånd till kulturen ska politiker inte bestämma över dess innehåll. På senare tid har diskussioner om hur principen faktiskt används i realiteten blossat upp, inte minst efter att kommunledningen i Sölvesborg beslutat att prioritera klassisk, tidlös konst framför utmanande samtidskonst.
– Kulturen och konsten ska vara fri. Det är en fråga om yttrandefrihet och demokrati, och är något jag kommer försvara varje dag, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), enligt pressmeddelandet.
Myndigheten för kulturanalys kommer nu att göra en översyn av den kulturpolitiska styrningens effekter på den konstnärliga friheten.
”Översynen av bidragsgivningen ska avgränsas till kulturpolitiska insatser på statlig nivå, medan fokus för verksamhetsstyrningen ska vara på lokal och regional nivå”, skriver Kulturdepartementet.
Översynen ska delredovisas i maj nästa år, och slutredovisas den 15 februari 2021.
Gå till toppen