Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Balis bloss kanske inga irrbloss. Utred.

Hanif Bali, mitt i växtligheten.Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Mycket kan sägas om Hanif Bali, den ofta ensamseglande moderate riksdagsledamoten i bräcklig farkost på de sociala mediernas vilda vatten. Rädd att få stryk är han inte.
Till Svenska Dagbladet säger Bali att han vill ha en statlig utredning som grundligt ser över möjligheterna, riskerna och eventuella konsekvenser av en legalisering av cannabis. Detta eftersom polisen hävdar att cannabismarknaden står för mellan 50 och 80 procent av de kriminella gängens finansiering.
”Jag tycker det är konstigt att ingen vill prata om hur man ska strypa vinsterna för de här gängen”, säger Bali, som efterlyser en statlig kontroll över hela kedjan, från produktion och försäljning till innehav av cannabis – kanske med den svenska motboken för alkohol (1919–1955) som modell.
En noggrann utredning, som gräver på djupet. Vilken lysande idé. Om det inte varit för …
Gedigna statliga utredningar var länge ett svenskt adelsmärke. Sedan skruvades tempot upp i politiken. Med tunnare utredningar följde en återkommande misstanke – att slutsatserna inte sällan kom före de förutsättningslösa frågorna.
Minns det intellektuella haveriet när statsminister Stefan Löfven häromåret avfärdade en allsidig utredning om den blågula säkerhetspolitiken:
”Vi ska inte utreda Natomedlemskap av den enkla anledningen att vi inte ska bli medlemmar i Nato.”
Sverige borde veta bättre.
Gå till toppen