Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S:t Pauli kyrka firar första advent med invigning av kontroversiellt konstverk

I ”Paradiset” är Adam och Eva utbytta mot två homosexuella par. Ormen porträtteras av en transsexuell kvinna. På söndag invigs konstnären Elisabeth Ohlson Wallins omdiskuterade altartavla i S:t Pauli kyrka i Malmö.
– Vi är så stolta, säger Sofia Tunebro, präst och arbetsledare i S:t Pauli kyrka.

Med tavlan ”Paradiset” gör konstnären och fotografen Elisabet Ohlson Wallin en hbtq-tolkning av 1500-tals målaren Lucas Cranach (d.ä.) målning ”Adam och Eva” daterad cirka 1528.Bild: Svenska kyrkan Malmö
Altartavlan ”Paradiset” blev till i SVT-programmet Konstkuppen 2012 och blev snabbt en riksnyhet. När konstnären Elisabeth Ohlson Wallin skänkte den till Skara domkyrka tackade kyrkan nej till gåvan med motiveringen att den var politisk och inte hörde hemma i kyrkan.
Sju år senare har tavlan hittat ett nytt hem i S:t Pauli kyrka i Malmö. På söndag firar kyrkan första advent. Då invigs altartavlan genom att gåvoställaren avtäcker den i samband med gudstjänsten.
Den altartavla som kyrkan har i dag kommer att vara kvar och kompletteras av Ohlson Wallins ”Paradiset”. Konstnären och fotografen väckte redan 1998 starka reaktioner med sin utställning Ecce Homo – där Jesus porträtterades som homosexuell.
– Vi är så stolta. Och vi är evigt tacksamma för Elisabet Ohlson Wallins konstnärskap, säger Sofia Tunebro, präst och arbetsledare i S:t Pauli kyrka.
Vad väntar ni er för reaktioner?
– Vi förväntar oss en stor utandning, en stor glädje. I tio år har vi haft samkönade vigslar, och varje söndag predikar vi alla människors lika värde och att Guds kärlek når oss alla. Därför är det hög tid att hbtq-perspektivet får ta plats i kyrkorummet.
Varför det?
– Det är viktigt att vi alla kan se oss själva när vi kommer i en kyrka. Kyrkan ska göra det lättare för människor att andas, och det gör vi genom att få besökarna att känna att hela deras jag ryms. Det måste vi göra tydligt också i bilder.
Förväntar ni er några negativa kommentarer?
– Jag tror att det kommer vara mycket mer positiva reaktioner än eventuella negativa reaktioner. Det är möjligt att vi får det, men då får vi bemöta det då. Men det gör inte att vi ska backa, säger Sofia Tunebro.
Inspirationen till ”Paradiset” kommer från 1500-tals målaren Lucas Cranachs (d.ä.) målning ”Adam och Eva” daterad cirka 1528. Cranach var inblandad i reformationen och stod nära Martin Luther. Även i Cranachs 500 år gamla målning ges en positiv bild av sexualiteten, berättar Sofia Tunebro och menar att det berodde på Martin Luthers för tiden revolutionerande tankar om kristna ideal.
– Luther hade jättepositiv syn på sexualitet, som helt gått förlorad. Cranach gav inte en negativ bild av ormen, och det gör ju inte Elisabeth Ohlson Wallin heller, säger hon.
Gå till toppen