Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blåsigt, sexigt, sorgligt – Malmström slutar

EU-parlamentsledamot. EU-minister. EU-kommissionär. Men från och med nu bara före detta. – Lite sorgligt är det, säger Cecilia Malmström om avslutet i Bryssel.

Cecilia Malmström utanför EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. Arkivbild.Bild: John Thys/TT
Hennes kontorsrum i EU-parlamentet i Strasbourg är kalt och bara tillfälligt. Tiden som kommissionär har avslutats med några sista tal och debatter.
Nu väntar en ny vardag i Göteborg. Familjen har redan flyttat hem och för Malmström byts EU-korridorerna ut mot ett år som gästprofessor på deltid på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
– Det är väldigt lämpligt precis efteråt när man har en massa färsk kunskap i huvudet. Jag har ganska mycket att dela med mig av till studenterna, säger Malmström till TT.
I nästan tio år har hon suttit som Sveriges representant i EU-kommissionen, först som inrikesansvarig och sedan som handelskommissionär.
Vitt skilda jobb, som båda rivit upp känslor. Men på olika sätt.
– Det är klart att man kan känna sig väldigt uppgiven när det är tusentals demonstranter ute mot TTIP (handelsavtalet med USA) utanför fönstret, men det är ju ändå ett handelsavtal. När skeppen sjunker och människor drunknar så är det emotionellt på ett helt annat sätt, säger Malmström som skötte asyl- och säkerhetsfrågor 2010–2014 och därefter har hållit i handeln.
Facit från det sistnämnda är en rad klara avtal, bland annat med Japan och Singapore.
– På det stora hela är jag ändå nöjd över att Europa har lyckats stå stadigt i en tid med protektionism och unilateralism och brott mot internationella handelsregler och konstiga handelskrig både från USA:s och Kinas sida. Europa har stått pall och visat att vi tror på handel. Vi har slutit fler avtal än någon annan i världen, säger Malmström.
Något TTIP blev det dock inte. Det stora USA-avtalet förhandlades flitigt så länge som Barack Obama satt i Vita huset, men lades i frysfacket av efterträdaren Donald Trump.
– Det är klart att det är synd att det inte blev av. Vi har frihandelsavtal med hela världen, men inte med USA. Det är jättekonstigt. Det är vår viktigaste partner, så någon dag kommer det att bli av. Men förutsättningarna finns inte just nu.
Politiskt har handelsfrågorna flera gånger lett till tuff kritik, inte minst från vänster.
– Det har blåst mycket, absolut, ja jösses. Det har inte varit ett lugnt ögonblick, säger Malmström, som ändå också uppskattat den nya uppmärksamhet som handeln har fått.
– Det har blivit sexigt på ett sätt som det inte var för fem år sedan. Det är roligt att jobba med sådant som folk faktiskt bryr sig om, där folk ställer frågor och där också skolungdomar är insatta i grunderna.
Hemresan sätter punkt för en lång tid i Bryssel. Malmström blev EU-parlamentsledamot 1999 och sedan EU-minister från 2006.
Belgiens klassiska nationalrätt – musslor med pommes frites – tar hon ändå bara delvis med sig i bagaget.
– Jag tror att vi har varit det enda hushållet av alla jag känner som inte har en fritös. Jag är inte så förtjust i friterad mat. Men musslor äter jag gärna och det har det blivit mycket här.
Vad hon ska syssla med på längre sikt vet hon ännu inte.
– Jag har inte bestämt mig. Den här tjänsten på universitetet är på ett år och den är på deltid bara. Nu ser jag fram emot att vara lite ledig och få bearbeta allt jag gjort, tänka och strukturera lite grand och sortera mina papper, säger Malmström.
Genom åren har hon flitigt nämnts för allehanda tunga poster hos Liberalerna. Ändå låter hon tveksam till en politisk återkomst.
– Njaej. Jag kan ju inte svära på att jag inte någon gång kommer tillbaka. Man är ju ett politiskt djur. Men jag ser inget politiskt uppdrag eller någon politisk position under överskådlig tid, säger Cecilia Malmström.
Fakta

Cecilia Malmström

Cecilia Malmström är född i Stockholm 1968 och forskade och undervisade på 1990-talet på Göteborgs universitet, där hon doktorerade i statsvetenskap 1998.

Hon blev medlem av Folkpartiets partistyrelse 1997, var ledamot av Västra Götalands regionfullmäktige 1998–2001 och EU-parlamentsledamot 1999–2006. Efter valet 2006 utsågs hon till EU-minister – en post som hon satt kvar på tills hon nominerades till ny EU-kommissionär av den borgerliga regeringen 2009.

Under José Manuel Barrosos tid som kommissionsordförande var Malmström inrikesansvarig fram till 2014, varpå hon varit handelskommissionär under Jean-Claude Juncker.

Hon är gift med partikollegan Mikael Janson och har två barn.

Fakta

Sveriges EU-kommissionärer

Sedan EU-inträdet 1995 har samtliga svenska ledamöter i EU-kommissionen varit kvinnor:

1995-99 Anita Gradin (S): rätts- och inrikeskommissionär.

1999-2004 Margot Wallström (S): miljökommissionär.

2004-10 Margot Wallström: vice ordförande och ansvarig för institutionella relationer och kommunikation.

2010-14 Cecilia Malmström (L): inrikeskommissionär.

2014-19 Cecilia Malmström: handelskommissionär.

2019- Ylva Johansson (S): inrikeskommissionär.

Kommissionären nomineras av regeringen, men representerar sedan inte Sverige i själva kommissionen. Arbetsuppgiften fastställs av kommissionsordföranden.

Gå till toppen