Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dan Park undviker fängelsestraff

Konstnären Dan Park är dömd till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal. Det är över en vecka sedan han skulle ha infunnit sig på anstalten i Mariefred, men istället verkar konstnären skicka vykort till anstalten från Ungern, rapporterar tidskriften Expo.

Exteriör på anstalten i Mariefred.Bild: Jessica Gow/TT
Hösten 2018 dömdes Dan Park för hets mot folkgrupp. Det tre månader långa fängelsestraffet skärptes sedan av hovrätten i april i år. Han hade då skrivit flera rasistiska inlägg riktade mot mörkhyade både på sin blogg och på Twitter.
Dan Park är tidigare dömd ett antal gånger för liknande brott för hets mot svarta, romer och judar och därför ansåg rätten att en fängelsedom krävdes.
Den 21 november skulle han infinna sig på Mariefredsanstalten, men där har konstnären ännu inte synts till, skriver Expo. Några dagar innan hade han ansökt om att få datumet ändrat till den 9 december med skälet att han ville se en konsert med Adolphson och Falk. Den uppskovsansökan avslogs av Kriminalvården. Myndigheten har begärt att polisen ska hämta in honom till anstalten.
På Instagram uppger Dan Park att han är i Ungern. Han har lagt upp en bild där han postar ett vykort med en glad gubbe och siffrorna 1488 till anstalten. Det är en förkortning inom nazismen där 14 står för "de fjorton orden", som innebär en rasistisk uppmaning, och 88 för alfabetets åttonde bokstav och betyder "heil Hitler", skriver Expo.
Gå till toppen