Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är cyklisterna som älskar branta backar

Tycker du att det är jobbigt att cykla uppför? Det finns de som älskar det! Och kärleken blir inte mindre av att leran stänker och de kör omkull, gång efter gång.

Erik Jehander, Carl Rosenblad och Onno Meeuwis rör sig på Sankt Hans backar där svenska mästare och motionärer tävlar under söndagen.Bild: Hussein El-alawi
Nyfiken? Under söndagen finns en chans att närstudera uppåt ett 90-tal entusiaster som tävlar på en bana som lagts på Sankt Hans backar i Lund. Tre av de tävlande är svenska mästare.
Mellan den lägsta och den högsta punkten är det 30 meter och det stupar riktigt brant på sina ställen.
– Om man jämför med löpning och kampsport är det här skonsamt, säger Erik Jehander, cyklist och arrangör.
Onno Meeuwis har tidigare brutit käkbenet och slagit av en tand under cykelcross, men låter inte det hindra. Han kommer från Nederländerna där cykling av det här slaget är stort.
– Perfekt med branterna, säger han om Sankt Hans backar.
Här lever cyklister och discgolfare för det mesta i skön harmoni. Hittills har Onno Meeuwis klarat sig från flygande frisbees genom att ducka.
Före detta racerbilsproffset Carl Rosenblad har växlat över till cykelsport i klubben Lunedi.
– Det är mycket farligare. Man är helt oskyddad ute i landsvägstrafiken, säger han och berättar hur han njuter av den större närheten till naturen.
Han hyllar gemenskapen inom cyklingen där motionärer och elit kan träna tillsammans.
Och det kan ju vara bra att veta att det inte är tvunget att ge sig ut på vägarna i det värsta vintermörkret. Onno Meeuwis tränar inomhus genom att hänga sin cykel på en specialställning och virtuellt förflytta sig på cykel i exempelvis London, Innsbruck eller ett framtida New York.
Carl Rosenblad springer med sin 22-växlade cykel vid hinder på tävlingsbanan. När det är som lerigast kan en cykel på åtta kilo bli så nersmetad att den efter tävling väger tio. Efteråt får båda duscha.Bild: Hussein El-alawi
”Det är kul och jag utvecklas som cyklist varje gång”, säger Felicia Israelsson, 15 år, om träningen. Här ligger hon i hälarna på Carl Rosenblad, 50 år. Båda är medlemmar i cykelklubben Lunedi.Bild: Hussein El-alawi
Fakta

Musettecross Cup

Mellan kl 10 och 01.30 under söndagen äger Musettecross Cup rum på Sankt Hans backar i Lund för första gången. Det är den sista av sex tävlingsomgångar i Skåne. Deltagarna tävlar i cykelkross, en hybrid mellan att köra mountainbike och landsvägslopp.

Banan i Lund är två kilometer, som tas så många gånger man hinner under utsatt tid i sin klass. Barn tävlar exempelvis i tio minuter och herrar i 60.

Intresserade barn kan pröva på cross-cykling med egen cykel.

Gå till toppen