Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommunen backar – stoppar försäljningen av flyktingbostäder

Kommunen stoppar den planerade försäljningen av flyktingbostäderna. Orsaken: Modulerna har minskat så mycket i värde att det blir en ren förlustaffär.

Etableringsboendet på Skanörs vångarBild: Mats Amnell
Bostadsmodulerna köptes in i samband med flyktingkrisen hösten 2015 och bosättningslagen som trädde i kraft våren därpå. Totalpriset för inköpet låg då på 35 miljoner kronor, vilket totalt omfattar 68 rum. Majoriteten är enrummare, även om ett fåtal har gjorts om till större lägenheter. I nuläget står modulerna uppställda på olika orter med tioåriga bygglov.
I takt med att anvisningarna av nyanlända till kommunen har minskat står fler lägenheter tomma. I slutet av maj fick Vellinges fastighetschef Peter Hertzberg därför uppdraget att påbörja försäljningen. Kravet var då att modulerna skulle säljas till högre pris än vad de beräknas vara värda i dagsläget, efter några års användning.
Problemet det senaste halvåret har varit att hitta en köpare som vill betala. Så i samband med fastighetsutskottets senaste möte drogs beslutet om försäljning tillbaka.
– Det är ingen stor efterfrågan på den här typen av moduler just nu. Jag anser att de priser vi kan få är för låga i förhållande till vad vi köpte in dem för. Så nu tittar vi på andra alternativ, säger Peter Hertzberg.
I nuläget står ungefär en tredjedel av rummen utan hyresgäster.
Så vad ska modulerna användas till framöver?
– Som fortsatta bostäder till nyanlända. För dem som står tomma kan lösningen bli att vi flyttar modulerna och använder lokalerna till olika kommunala verksamheter.
Gå till toppen