Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Peter Sundberg

Min tonårsvän och studentkamrat Peter Sundberg, Helsingborg, har avlidit efter ett hastigt sjukdomsförlopp; inte ens 72 år gammal. Han efterlämnar hustrun Karin (född Sjöberg) och två barn, sönerna Henrik och Johan, med familjer och barn.

Peter och jag föddes efter andra världskriget till den bästa av världar. Vi växte båda upp i Helsingborg. Jag lärde känna Peter när vi gick på Högre Allmänt Läroverk för gossar i Helsingborg, ”Gossis”, under realskoletiden.
Än mer kom jag att lära känna Peter när han, jag och ytterligare en handfull gossar kom att börja i samma klass på Olympiaskolan i Helsingborg, även känd som Flickläroverket. Efter den nya gymnasiereformen med införande av samkönade gymnasier var vi cirka 20 pojkar som började på ett flickläroverk med mer än 1 000 kvinnliga elever. Detta var något banbrytande: både i pojkarnas liv men säkerligen också i flickornas.
Under vår gymnasietid upptäckte vi bland annat turandets ädla konst och åkte åtskilliga gånger på färjan till Danmark för att roa oss.
År 1966 avlade vi studentexamen på Högre Allmänt Läroverk för flickor i Helsingborg, som det står i studentbetyget; dock med den reservationen att inom parentes finns noterat ”Olympiaskolan”.
Efter studentexamen spreds vi för vinden, men efter tio år så träffades vi igen för studentjubileum. Vi har därefter träffats vart femte år. Vid dessa klassträffar var Peter ständigt i händelsernas centrum som en mycket god och lojal klasskamrat, alltid glad och med på alla upptåg precis som under gymnasietiden.
Så sent som i våras hade vi en miniklassträff på färjorna och Peter var som vanligt i högform. Peter hade alltid framstått som hälsan själv och den glade garconen, som kunde förväntas leva i åtskilliga år. Tyvärr blev så inte fallet.
Efter studentexamen påbörjade Peter en utbildning som officer i marinen. Han blev uttagen att delta i kryssaren Älvsnabbens världsomsegling år 1966-1967. I denna deltog även kronprins Carl-Gustaf.
Sedan Peter hade blivit örlogskapten lämnade han marinen för att bli anställd vid sjökarteavdelningen på Sjöfartsverket i Norrköping. Familjen tog boning i Linköping, där hustru Karin verkade som hudläkare på Linköpings lasarett.
Familjen flyttade därefter till Jönköping, där hustrun hade fått arbete på Jönköpings lasarett. Peter hade nu lämnat Sjöfartsverket och var under 1990-talet ”utlånad” till försvarskoncernen Saab, inom dess marina enhet. Här kom Peter att syssla med avancerad sjömätning. Dessa program såldes kommersiellt och föranledde för Peters del åtskilliga resor i tjänsten till de så kallade Gulfstaterna och till Asien.
Efter denna sejour återvände Peter till Sjöfartsverket där han blev avdelningsdirektör på sjökarteavdelningen, en sekretessbelagd verksamhet i nationens intresse. Dock hade Sjöfartsverket även en mer officiell sida. Där arbetade Peter bland annat med ett projekt benämnt ”Levande sjökort”. Här presenteras Sveriges alla hamnar och faciliteter i anknytning till dessa. Även under åren på Sjöfartsverket, där Peter slutade som byrådirektör, hade han många internationella uppdrag och reste en hel del i tjänsten.
Peter valde att gå i tidig pension och han och hustrun beslutade att flytta tillbaka till Helsingborg vilket skedde år 2010. Peters nya liv blev golfen. Eftersom familjen hade sommarhus i Falsterbo blev det på Flommens golfklubb som Peter tävlade med sig själv och andra seniorer.
Vi studentkamrater har svårt att ta till oss att vår glade klasskamrat Peter inte längre är med oss. Vi kommer att sakna hans skratt och humor.
Ragnar Löfdal
Gå till toppen