Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Niskanen vann på hemmaplan – svensken bröt

Den finländska skidpubliken fick jubla över en hemmaseger i världscupen i Ruka. Iivo Niskanen fick till ett kanonlopp och vann 15-kilometersloppet i klassisk stil före norrmännen Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen. Calle Halfvarsson blev bäste svensk på en tolfte plats.

Iivo Niskanen jublar efter segern på hemmaplan.Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva/AP/TT
Iivo Niskanen tycker om klassisk stil och gillar att tävla på hemmaplan. Det märktes när finländaren var det ende som kunde matcha den norska och ryska dominansen i Ruka.
Niskanen vann efter att ha lett hela loppet. Han utmanades av norrmännen Klæbo och Iversen, men segermarginalen i mål blev 13 sekunder.
Fem norrmän kom bland de tio främsta, liksom fyra ryssar.
De svenska åkarna hade inte mycket att komma med. Calle Halfvarsson var tidigt uppe och nosade på toppen vid de första mellantiderna, men föll genom fältet och slutade tolva, 1.08,8 bakom Niskanen.
– Jag tycker första varvet kändes väldigt bra, men ut på andra varvet blev jag väldigt trött och fick slita mig igenom loppet, säger Halfvarsson till SVT.
Halfvarsson körde en stor del av loppet tillsammans med Didrik Tønseth, och när norrmannen tappade ork och därmed tätkänningen (han blev fyra) tappade även svensken. Det var mentalt svårt för svensken, som drog på sig mycket mjölksyra, att köra med norrmannen.
– Det är jobbigt. Jag fick höra att han gick väldigt bra och det var ju jag som drog. Så då förstod jag att jag måste åka väldigt fort för att klara det på sista varvet, säger Halfvarsson till SVT.
Jens Burman kom på 15:e plats och Johan Häggström blev 18:e. Olof Jonsson avbröt minitouren i samband med lördagens klassiska lopp som han aldrig tog sig i mål i.
– ”Olle” kände av baksida lår, säger landslagets presschef Katarina Medveczky till Aftonbladet.
Inför minitourens avgörande leder Klæbo stort efter att ha vunnit så väl sprintfinalen som kvalet under fredagen och tagit en andraplats under lördagen.
Gå till toppen