Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planer för upp till 70 nya lägenheter i centralt kvarter

Kommunala bostadsbolaget KKB vill förtäta ett kvarter vid Mårtensgatan i Kävlinge centrum med upp till 70 nya bostäder. Men planen på att riva ett av de gamla 1800-talshusen säger kommunen nej till.

KKB vill riva det gamla tvåvåningshuset på Mårtensgatan 17. Men kommunen säger nej.Bild: Kävlinge kommun
Tanken är att mellan 40 och 70 nya lägenheter ska kunna byggas i kvarteret Sten. KKB vill skapa en mer attraktiv stadskärna, och planerar samtidigt ta ett samlat grepp kring verksamheterna längs Mårtensgatan och mot Unionstorget.
Politikerna har i veckan sagt ja till planbesked, och en ny detaljplan för kvarteret ska på sikt tas fram.
Bostadsbolagets plan är att förtäta det centrala kvarteret bland annat genom att bygga på ytterligare en våning på en av de befintliga byggnaderna mot Stenhuggaregatan och Unionsgatan.
På en yta som i dag används som parkeringsplats vill man bygga ett helt nytt flerbostadshus i fyra våningar. I planerna ingår samtidigt ett underjordiskt parkeringsgarage, med en trädgård ovanpå.
En av byggnaderna, Mårtensgatan 17, vill KKB riva. Detta säger dock tjänstemän och politiker nej till. Det gamla tegelhuset från slutet av 1800-talet bör bevaras och utvecklas, är beskedet från kommunen.
– Mårtensgatan 17 ska behållas så långt som det är möjligt. Man måste göra en utredning, och se hur fastigheten mår, men intentionen är att den ska behållas. Om det inte går är kravet att man ändå ska behålla småskaligheten, säger Catrin Tufvesson (S), vice ordförande i planutskottet.
Huset är en av de sista äldre byggnaderna i kvarteret.
– Det är det sista huset på den sidan med den gamla karaktären. Det är en del av Kävlinge, både estetiskt och historisk.
I övrigt är politikerna positiva till KKB:s planer.
– Det är en förtätning i centrum som vi efterfrågar politiskt, säger Catrin Tufvesson.
Mikael Strand vd KKB.Bild: Elinor Strand
På KKB tar man emot kommuns besked med glädje.
– Vi är jätteglada över att vi får jobba vidare med att utveckla kvarteret Sten, säger KKB:s vd Mikael Strand.
KKB vill riva det äldre gatuhuset för att kunna bygga en utfart och på så vis förenkla in- och utlastningen för butikerna på Mårtensgatan. Att kommunen säger nej gör att de får hitta en annan lösning.
– Logistiken är ju en lite av en utmaning, men det får vi ta i planprocessen, säger Mikael Strand.
Finns det risk att det blir trångt i kvarteret?
– Nej, det är tvärtom; den här förtätningen är väldigt välgörande för kvarteret. Vi bygger 40 till 70 nya lägenheter och ökar underlaget för handel i stadskärnan. Och vi bygger bort en plats som skulle kunna uppfattas som lite otrygg, säger Mikael Strand och syftar på parkeringsplatsen bakom KKB:s kontor.
Gå till toppen