Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart tänds första ljuset i världens största adventsljusstake – med sms

På 203.5 meters höjd signaleras strax att julen är i antågande. Klockan 15 idag tänds det första adventsljuset på toppen av Öresundsbron.

Med hjälp av SMS tänds ljusen.Bild: Johan Nilsson/Øresundsbron
Världens högsta och största adventsljusstake går sannolikt över Öresund. Nattetid går det alltid att se ljusen från bron. Men nu nalkas julen och då ska det, för tredje året i rad, även bli lite bling högst upp i pylonerna. Dessutom kommer man att tända nödlamporna som en lång ljusslinga över bron.
Första ljuset tänds alltså kl 15 idag på första advent. Ett sms skickas från Öresundsbrons trafikcenter till en av pylonerna och därmed är det tryckt på ljusknappen. Det kommer lysa hela veckan mellan klockan 15 och 09. De efterföljande adventssöndagarna tänds ytterligare ett ljus i pylonerna.
Adventsljusen kommer också att lysa under julafton, mellandagarna och nyårsafton.
Att montera julbelysningen i de fyra pylonerna tar cirka två dagar. Lika lång tid tar det senare att ta ner belysningen.Bild: John Alexander Sahlin/Øresundsbron
Adventsljusstaken monteras på Øresundsbron 2019Bild: John Alexander Sahlin/Øresundsbron
Fakta

Så mycket energi går åt till adventsljusen över Öresund

Varje pylon har 14 stycken 100W LED-spots. Förbrukningen är därmed 1,4 kWh per pylon i timmen. En kWh kostar cirka 70 danska ören, så när alla 4 pyloner är tända kommer det kosta 2,80 DKK i timmen. Nödbelysningen består av 1800 lampor och vardera har en effekt på 18W. Det innebär att energiförbrukningen är 32,4 kWh, och kostnaden per timme är cirka 23 DKK.

LED-lamporna går i en vit-blå nyans, så glaset har målats gul-orange för att ge ett varmare sken.

Lamporna i pylonerna är riktade neråt så att de inte ska störa flygtrafiken till och från Kastrups flygplats.

Fakta: Øresundsbron

Gå till toppen